Index Vakbarát Hírportál

Súlyos ukrán veszteségek, Kijev békét akar

2014. augusztus 21., csütörtök 19:01

A "terrorellenes hadművelet" kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban - közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Közben az ukrán határőrök megkezdték a 280 kamionnyi orosz segélyszállítmány határ- és vámellenőrzését az átkelő állomás orosz oldalán. Petro Porosenko ukrán elnök pedig bejelentette, hogy a békekötés szándékával utazik a jövő héten Minszkbe.

A Donbasz, Sahtarszk, Azov és Dnyipro nevű önkéntes alakulatok összesen 19 tagja esett el és 46 sebesült meg  Ilovajszkért folyó harcokban. A belügyi tisztségviselő szerint ez mintegy negyede annak a veszteségnek, amelyet a különleges belügyi alakulatok és a Nemzeti Gárda az oroszbarát szakadárok ellen indított műveletek során eddig összesen elszenvedtek.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt öt ukrán katona vesztette életét, és 21 sebesült meg. Mint mondta, Luhanszk közelében a szeparatisták ismét rálőttek egy menekülteket szállító, fehér zászlós autóra, és emiatt hárman - egy házaspár és ötéves gyermekük - életüket vesztették.

34 civil halt meg

A támadás ugyanazon a környéken történt, ahol hétfőn ért rakétatalálat egy menekültkonvojt. Az akkori támadásban 17-en haltak meg.

A Donyeck megyei kormányzóság csütörtöki közleménye szerint az elmúlt egy nap alatt a megyében 34 civil vesztette életét, és 24-en sebesültek meg a kormányerők és a szakadárok közötti harcok miatt.

Luhanszk városában már tizennyolcadik napja nincs áram- és vezetékes vízellátás. A város vezetői azt közölték, hogy kenyér és alapvető élelem még kapható a boltokban, de gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok már régóta nem érkeznek a városba.

Átengedik a segélykonvojt

A Moszkvából indított orosz segélykonvoj első 16 kamionját, amely vasárnap már közvetlenül a határ közelébe érkezett, az orosz fél közlése szerint szerda este felkészítették az indulásra. Csütörtökön a konvoj többi részét - a fennmaradó 270 kamiont is elindították az ukrán határ felé a Rosztov megyei Kamenszk-Sahtyinszkij településről. Az orosz állami hírügynökség helyszíni tudósítója ugyanakkor úgy értesült, hogy a segélykonvoj leghamarabb péntek reggel indulhat útnak. 

Ukrán határőrök csütörtökön megkezdték a Délkelet-Ukrajnának szánt orosz humanitárius segélyt szállító teherautók ellenőrzését. Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette: helyi idő szerint kora délután megkezdték a határ- és vámellenőrzéssel kapcsolatos teendőket. A szóvivő állítása szerint mindez az orosz oldalon lévő, Donyeck nevű határátkelő állomás területén zajlik. Az érintett határszakasz ukrán oldalát az oroszbarát szeparatisták tartják kezükben, a Reuters tudomása szerint ők engedélyezték az ukrán határőröknek az áthaladást az orosz oldalon várakozó teherautókhoz, hogy formálisan elvégezhessék a segélyszállítmány ellenőrzését.

Az orosz külügyminisztérium tűzszünetre szólította el a kelet-ukrajnai konfliktus résztvevőit a segélyakció idejére. A tárca javasolja, hogy az ENSZ BT fogadjon el egy ennek megfelelő nyilatkozatot.

Az ukrán elnök békét akar

Petro Porosenko ukrán államfő    augusztus 26-án    a békéről készül tárgyalni Minszkben Vlagyimir Putyinnal, valamint az orosz-fehérorosz-kazah vámunió többi államfőjével és az Európai Unió képviselőivel.

Az egész világ belefáradt a háborúba

- jelentette ki Porosenko a dél-ukrajnai Mikolajivban tett munkalátogatásakor.  Előrebocsátotta, hogy Ukrajna követelni fogja a találkozón a "külföldi zsoldosok" kivonását Ukrajnából. Porosenko nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai szeparatisták oldalán harcoló, Oroszországban kiképzett fegyveresekre utalt.

Előrehozott választásokat akarnak Ukrajnában

Az elnök hivatalos honlapján kiadott közleményében kijelentette, hogy jogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatosan még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével.

A felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar. Az ukrán alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. Olekszandr Turcsinov házelnök július 24-én jelentette be a többségi koalíció felbomlását az ukrán parlamentben.

Rovatok