Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió dollár jár a 15 ártatlanul leült évért

2014. augusztus 21., csütörtök 20:29

Tízmillió dollár (több mint kétmilliárd forint) kártérítést kap egy brooklyni férfi, akiről kiderült, hogy ártatlanul ült 15 évet töltött börtönben, írja az ABC News alapján az MTI. A 42 éves Jabbar Collinst egy ortodox rabbi, Abraham Pollack 1994-es meggyilkolásában mondták ki bűnösnek, így került börtönbe.

Az ítéletet végül azután érvénytelenítették, hogy Collins több tanúról is kiderítette, annak idején rendőri, ügyészi nyomásra tanúskodtak hamisan ellene. A férfi négy évvel ezelőtt szabadult. A börtönben jogot tanult, mióta kijöhetett, ügyvédje, Joel Rudin irodájában dolgozik asszisztensként. Beperelte New York városát és az ügyében eljáró kilenc nyomozót, ügyészt is.

Júliusban New York állam hárommillió dolláros kártérítést ítélt meg Collinsnak. Most New York város ajánlott fel neki tízmillió dollárt peren kívül. A két összeg együttesen az egyik legnagyobb kártérítés, amelyet valaha is megítéltek hasonló ügyben New York-i vádlottnak.

Collins szerint az egyezséggel a hatóságok elismerték a hatalmas kárt, amelyet neki és családjának okoztak. A város jogi osztálya szerint a Collinsszal kötött peren kívüli megállapodás igazságos, és New York érdekeit szolgálja.

Rovatok