Index Vakbarát Hírportál

Kínozták is elrablói a később lefejezett amerikait

2014. augusztus 22., péntek 17:38

James Foley volt a fekete bárány a csapatban, akit fogvatartóik többet vertek, kínoztak, mesélte az a két francia újságíró, akik együtt raboskodtak a napokban az Iszám Állam fegyveresei által lefejezett amerikaival.

A franciák valószínűsítik, hogy Foley-t azért kínozták jobban, mert laptopján megtalálták egyik testvérének fotóját, akiről kiderült, hogy az amerikai légierőben szolgál, számol be a Daily Mail.

Innentől az amerikait rendszeresen verték, egyszer keresztre feszítették a falnál. A fogvatartás körülményei amúgy is rosszak voltak, szűk cellákban tartották őket, az egyik franciával pedig egy hétig raboskodtak egymáshoz bilincselt kézzel.

Az egyik elengedett francia, Nicolas Henin, aki hét hónapig raboskodott együtt Foleyval, elmondta, hogy az amerikai újságíró volt a csapat lelke, és nem tört meg a megpróbáltatások alatt.

Didier Francois, aki szintén Foley-val raboskodott, úgy emlékszik, hogy balkezes fogvatartójuk, John volt a csapat legkegyetlenebb tagja, ő irányította a három, vélhetően Angliából érkezett iszlamistát. Francois a lapnak elmondta, hogy segíthet a maszkos terrorista azonosításában.

Rovatok