Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a csöveskinézetű német milliomos

2014. augusztus 22., péntek 17:33 | aznap frissítve

Meghalt Klaus Zapf, a Zapf Umzüge alapítója, a hajléktannak kinéző német milliomos, aki hiába volt gazdag, a német sajtó szerint havonta 300 eurónál (94 ezer forint) is kevesebb pénzből tartotta fenn magát, azaz havi 94 ezer forintból nyomorgott, írja az MTI. 62 éves volt, kétszer nősült, utoljára idén júniusban, egy lánya született.

Zapf a pénze mellett az aszkétaéletéről is híres volt: kis lakásban lakott, és csak annyi fizetést kapott, hogy az alapvető kiadásait fedezni tudja. Egyszer mesélt arról, hogy éjszakánként eljár visszaváltható üvegeket gyűjteni, és csak a legolcsóbb szupermarketekben vásárol. A hitvallása ez volt:

Nincs szükségem pénzre, az csak egyenlőtlenséget szül az emberek között

A német lapok szerint Zapf az egyetemi évei alatt aktívan részt vett a baloldali mozgalmakban, társai közt említik Rudi Dutschkét, az 1960-as évek német szocialista diákmozgalmainak egyik vezéralakját is.

Miután otthagyta az egyetemet, Nyugat-Berlinben segédmunkákat végzett, bútorokat pakolt. Ekkor látta meg a piaci rést a költöztetésben, és 1975-ben megalapította saját fuvarozócégét.

A német újraegyesítés legnagyobb nyertese

A berlini fal leomlásakor Zapf úgy okoskodott, hogy a főváros Bonn helyett Berlin lesz, így telephelyet hozott létre Bonnban, ezzel óriásit kaszált az államapparátus átköltöztetéséből. Cégének jelenleg 600 alkalmazottja és évente több mint 60 ezer ügyfele van 14 különböző városban.

Rovatok