Index Vakbarát Hírportál

Mégis elért Luhanszkba az orosz segély

2014. augusztus 22., péntek 11:23 | aznap frissítve

Elérték péntek délután Luhanszkot az első segélyszállító orosz teherautók - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a kelet-ukrajnai várost hatalmukban tartó szakadárokra hivatkozva. Petro Porosenko ukrán elnök előzőleg kijelentette, hogy az orosz konvoj behatolása Ukrajnába a nemzetközi jog megsértése, és felszólította Moszkvát, hogy állítsa vissza a legális állapotot.

Az EU szerint ez nyílt határsértés

Délelőtt egyeztetés nélkül indult útjára az a 34 orosz kamion, amelyet Moszkva Kelet-Ukrajna humanitárius megsegítésére indított útnak. A teljes konvoj 280 kamionból áll – írta a Newsru.com.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint Oroszország közvetlen katonai agressziót hajtott végre Ukrajnával szemben segélyszállítmány álcája alatt.

Az Európai Unió "nyílt határsértésnek" tekinti az orosz döntést, amelynek következtében a humanitárius segélykonvoj a Nemzetközi Vöröskereszt által biztosítandó kíséret és az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül hatolt be Ukrajnába - közölte pénteken Brüsszelben Sébastien Brabant, Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő helyettes szóvivője.

"Ez nyílt megsértése az ukrán határnak. Ez ellentétes az Ukrajna, Oroszország és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közötti korábbi megállapodással is. Felszólítjuk Oroszországot, hogy sürgősen vonja vissza döntését" - hangsúlyozta a helyettes szóvivő.

Álcázott katonai akció lenne?

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője Valentin Nalivajcsenko szerint a teherautók sofőrjei valójában orosz katonák, akik kiképzést kaptak katonai járművek, köztük harckocsik vezetésére és tüzérségi rendszerek kezelésére.

Szerinte a fehér színű Kamazokat elsősorban tüzérségi eszközök szállítására használják majd Ukrajnában.

Átengedésük feltételeiről már a kezdetekben vitában állt Kijev Moszkvával. Ukrajna attól tartott, hogy az orosz fél ezzel csak újabb támogatását akar nyújtani az oroszbarát szeparatistáknak, vagy legalább a tűszünet biztosításával időt nyerni a számukra. A hét közepéig Kijev küszöbön álló fegyveres győzelmet ígért a Donyeck és Luganszk megyei szakadárok ellen, ám a siker elmaradt: a Donyeck közelében fekvő Ilovajszknál az ukrán erők érzékeny veszteséget szenvedtek, 19 katonájuk meghalt, 46 megsebesült.

Putyin döntött

Az orosz elnök szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin tud a konvoj továbbhaladásáról. Dmitrij Peszkov azt azonban nem részletezte, hogy milyen megállapodás született közte és a szállítmány szétosztásával megbízott Vöröskereszt, valamint az ukrán vezetés között.

A megindult 34 kamion valójában már átesett az ellenőrzésen – a teljes állomány 280 kamionból áll –, így velük szemben már nem áll fenn a kijevi gyanú, hogy az élelmiszereket, takarókat, gyógyszereket, áramfejlesztőket tartalmazó szállítmány leple alatt Moszkva valójában katonai erősítést küldene a szakadároknak.

Ennek ellenére váratlan a konvoj elindulása Luganszk felé. Moszkva azért döntött egyoldalúan arról, hogy a szállítmány megindul a csaknem három hete víz- és áramellátás nélküli félmilliós városba, mert szerinte Kijev indokolatlanul húzza adminisztratív okokra hivatkozva a segítség eljuttatását.

Az ukrajnai Vöröskereszt szerint nincs meg a biztosítéka annak, hogy az útvonal biztonságos, az orosz külügy szerint ugyanakkor erre a segélyszervezet korábban már biztosítékot adott.

A 24. óra

Moszkvában úgy vélik, hogy Kijev katonai leszámolásra készül az ukrajnai függetlenség napjára, ezért akarta visszatartani a konvojt. Az orosz fél sietsége tehát azzal magyarázható, hogy így tűzszünetet kényszerítenek Luganszkban Kijevre, így ismét időt nyerhetnek a szeparatisták.

Az ukrán kormány közben bejelentette, hogy a szeparatisták lelőttek egy katonai helikoptert, a Mi-24-es legénysége meghalt. A helikoptert még szerdán érte találat Luganszk megyében, a lutuhinei járásban lévő Heorhijivka településnél, de csak most jelentették be, írja az MTI.

Rovatok