Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Hazudik a NATO-főtitkár

2014. augusztus 23., szombat 16:32 | aznap frissítve

Az orosz külügyminisztérium hazugnak nevezte szombati közleményében a NATO-főtitkárt. Nem igaz, hogy az orosz segélyszállítmányt Kijev egyetértése és a nemzetközi vöröskereszt közreműködése nélkül juttatták volna el Kelet-Ukrajnába, írta közleményében az orosz külügyminisztérium, ami hazugnak nevezte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt.

Az orosz külügy szerint az ukrán külügyminisztérium augusztus 12-én jegyzékben adott beleegyezést a segélyszállítmányra, és az ukrán határőrök, illetve vámtisztek több mint egy hétig foglalkoztak a konvojjal Donyeck határátkelőnél. Moszkva azt tanácsolta a NATO-nak, hogy ha valóban érdekli az igazság, akkor forduljon a vöröskereszt központjához.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az orosz teherautók a segélyszállítmánnyal augusztus 14-én érkeztek az ukrán határhoz, de az ukrán fél csak augusztus 21-én, csütörtökön fogott hozzá a vámvizsgálathoz. Pénteken a konvoj átszelte a határt és eljuttatták a segélyeket Luganszkba.

Kijev nemzetközi jogsértésnek tartja a történteket, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el Oroszországot. Moszkva álláspontja szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását, pedig Oroszország a segélyküldést teljesen átlátható módon, az ukrán féllel és a vöröskereszttel együttműködve készítette elő. Az orosz segélykonvoj szombaton több hullámban visszatért Ukrajnából Oroszországba.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár egyetért abban, hogy provokáció volt az orosz humanitárius konvoj engedély nélküli behatolása Ukrajna területére, és ezzel Oroszország megsértette a vele szomszédos ország szuverenitását és területi egységét.

Németország segít

A Kijevbe érkező Angela Merkel a Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után azt mondta, Németország támogatja Ukrajna területi egységének megmaradását. Németország nem Ukrajna föderalizációja, hanem decentralizációja mellett foglal állást, aminek megvalósítására Porosenko elnök is törekszik, mondta.

Merkel azt is bejelentette, hogy országa 500 millió euró (kb. 160 milliárd forint) hitelt ad az ukrán vezetésnek, amit a tönkretett infrastruktúra újjáépítésére fognak fordítani. 25 millió eurót (kb. 8 milliárd forintot) pedig a menekültek megsegítésére fordítanak majd.

Rovatok