Index Vakbarát Hírportál

Földrengések a kitörni készülő izlandi tűzhányónál

2014. augusztus 24., vasárnap 18:51

Két nagyobb erősségű földrengés rázta meg az izlandi Bardarbunga tűzhányó környékét vasárnap, egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedés számára – írja az MTI.

A vörös riasztás azt jelzi, hogy a vulkán kitörhet, és jelentős mennyiségű hamu kerülhet a légkörbe, ami már a légi közlekedést veszélyezteti. Emlékeznek még az Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésére, amikor egy hét alatt százezer járatot kellett törölni? A szakértők most is valami hasonlóra számítottak.

Bár Izlandon nemrég kitört egy vulkán egy gleccser alatt, a katasztrófavédelem a riasztás fokozatát vörösről narancssárgára csökkentette.

Az izlandi meteorológiai intézet elmondta, hogy a kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán. A szakértők ugyanakkor már nem látják egy esetleges kitörés jelét, pedig korábban ezt várták: az előző nap tényként közölték.

A szeizmikus adatok azt mutatták, hogy láva olvasztja alulról a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull jegét. Kisebb kitörésre utaló jeleket érzékeltek, de a felszínen ennek nem volt nyoma.

A gleccser alatti vulkán környékét már szerdán lezárták, miután a térséget több ezer kisebb földrengés rázta meg. A hatóságok a hétvégén teljes repülési tilalmat rendeltek el a környéken.

Rovatok