Index Vakbarát Hírportál

Izrael ismét megtámadhatja Gázát

2014. augusztus 24., vasárnap 20:22

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap felszólította a Gázai övezetben élő palesztin civileket, hogy azonnal hagyjanak el minden olyan helyet, ahol a Hamász harcosai tevékenykednek – írja az MTI.

Mindezt a kormányfő egy nappal azután mondta, hogy az izraeli hadsereg Gázában elpusztított egy 13 emeletes lakóépületet, mert úgy vélték, a Gázát uraló Hamász egyik támaszpontja lehetett. Netanjahu a kabinetülésen arról beszélt, hogy a hadsereg számára célpontnak minősül a Gázai övezet minden olyan helye, ahonnan a Hamász terrorcselekményt indíthat.

A közel hét hete tartó gázai konfliktusnak egyelőre nem látni a végét. A Reuters szerint Netanjahu megjegyzése arra utal, hogy a sűrűn lakott városrészekben lévő Hamász-célpontok ellen az izraeli hadsereg határozottabban fog fellépni.

Ilyen volt a hétvége a környéken:

A Hamász szóvivője szerint Netanjahu vasárnapi beszéde a Gázában élő civilek elleni háborús bűncselekmények egyértelmű példája. Izrael szerint a Hamász viseli a felelősséget a polgári áldozatokért, mivel köztük folytatja a tevékenységét. Izraeli vezetők szerint a Hamász iskolákat és mecseteket használ a fegyverei tárolására, illetve az Izrael elleni rakétatámadások indítására.

Az Izrael és a Hamász közti ideiglenes tűzszünet kedden omlott össze. Egyiptom szombaton a tárgyalások folytatását sürgette. A felek korábban Kairóban, egyiptomi közvetítéssel tárgyaltak, de hosszabb távú fegyverszünetről nem állapodtak meg.

Rovatok