Index Vakbarát Hírportál

Vérfürdőt mentegetne? Tony Blair segít!

2014. augusztus 24., vasárnap 13:30

Ugyan elég tragikus, hogy meghalt 14 ember, de azért ennek nem lenne szabad elfeledtetnie, mekkora haladást ért el az ország

– írja Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012-ben Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek, majd azt javasolta neki, nyugodtan álljon ki a fegyvertelen tüntetők lemészárlása mellett a következő cambridge-i beszédében. A Telegraph által megszerzett iratokból újabb részletek derülnek ki, hogy egész pontosan milyen tanácsokat adott a brit miniszterelnök a kazah diktátornak.

A fenti tanácsot a 2011 végi kazah zavargások után adta Blair. Akkor az ország délnyugati, olajban gazdag részében tüntettek emberek az országban dúló korrupció és diktatúra ellen, mire a rendőrök legalább 14 embert megöltek. Emberi jogi szervezetek kínzásokról is beszámoltak.

Blair kézírással írt levélben adott klasszikus spin doctorra valló ötleteket a kazah diktátornak a brit beszédéhez, sőt, konkrét bekezdéseket is megírt neki, amelyeket később valóban el is mondott szóban Nazarbajev. Ezekben olyan gondolatokat adott a nem sokkal korábban éles lőszerrel lövető kazah elnök szájába, miszerint "figyelnek a nyugati kritikákra", "törekednek a haladásra az emberi jogok terén" és hasonlók.

Tony Blair tanácsadócége, a Tony Blair Associates (TBA) olyan jó munkakapcsolatban volt a kazah diktatúrával, hogy több minisztériumban is dolgoztak munkatársai.

Korábbi botrányokból már ismert, kiknek adott még tanácsot a PR-specialistává változott volt brit miniszterelnök, amikor épp nem Bonóval pacsizik valamelyik "filantróp" eseményen. Néhány példa:

(Annyi megjegyzés még a cikkhez, hogy a brit sajtóban most klasszikus botrány van, miután újabb részletek derültek ki arról, milyen szalonképtelen forrásokból szedi össze fontmillióit a volt brit miniszterelnök. Magyarországon eközben a hatalmon lévő kormány teljes erőből próbál külfönféle eszközökkel barátkozni a kazah diktatúrával.)

Rovatok