Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom közben egy kicsit megbombázta Líbiát

2014. augusztus 25., hétfő 21:46

Az elmúlt hét napban Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok kétszer is megbombázták a Tripoliért küzdő szélsőséges iszlamista szabadcsapatokat a New York Times szerint. 

Amikor erre rájöttek az amerikaiak, nem csak az lepte meg őket, hogy a szövetségesek a tudtuk nélkül avatkoztak közbe, de az is, hogy egyiptomi vezetők nemritkán még kifejezetten tagadtak bármiféle bombázást. De leginkább azért lehettek ingerültek, mert ez még nehezebbé teszi a konfliktus békés lezárását.

Egyiptom új vezetése, Szaúd-Arábia és az Egyesül Arab Emírségek összeálltak, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az Arab Tavasz óta egyre erősebb fanatikus iszlám vallási milíciák ellen. Ellenük több csoport is fellép, a legerősebb talán a Muszlim Testvériség, akiket Törökország vagy Katar is támogat.

A mostani légicsapások ráadásul hatékonynak se bizonyultak, a szélsőségesek ugyanis ezzel együtt is elfoglalták Tripoli repterét. Az amerikai hírszerzés szerint Egyiptom adta bázisokat, az Emirátusok pedig a légierőt pilótákkal, gépekkel, felszereléssel.

Rovatok