Index Vakbarát Hírportál

Hamász: Megállapodtunk a tűzszünetről

2014. augusztus 26., kedd 16:02 | aznap frissítve

Hosszú távú tűzszünetet kötött egymással Izrael és a Hamász, jelentette be a palesztin szervezet szóvivője Gázában. A megállapodást állítólag hamarosan hivatalosan is bejelentik Egyiptomban. A szóvivő szerint a felek nyílt végű, azaz nem meghatározott idejű tűzszünetben állapodtak meg egymással.

Palesztin források szerint Izrael beleegyezett, hogy enyhít a Gázai övezet blokádján, beengednek segélyeket és az építkezésekhez szükséges alapanyagokat.

A Hamász bejelentését magyar idő szerinte kora este Kairó is megerősítette: Egyiptom bejelentette, hogy a Gázai övezetben harcoló feleknek sikerült tűzszüneti megállapodást kötniük. Az izraeliek az esti órákban szintén megerősítették a megállapodás tényét.

A fegyvernyugvás egyiptomi közlés szerint hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) lépett életbe. Ezzel szemben egyes izraeli értesülések szerint a tűzszünet helyi idő szerint éjféltől kezdődik.

Az MTI jeruzsálemi tudósítójának jelentése szerint hat óra után még több percig lőtték rakétákkal a Gázai övezetből az azzal szomszédos izraeli településeket. Izraelben egy kibuctaggal néhány perccel a tűzszünet életbe lépése előtt végzett egy gránátlövedék, amely három másik civilt is megsebesített, egyiküket súlyosan.

Éjszaka Izrael még újabb légi csapásokat mért a Gázai övezetre, többek között a terület második legmagasabb épületét is lerombolta.

Jordánia, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös terve után az Egyesült Államok is saját ENSZ-határozattervezetet készített, amely követelte a tűzszünetet Izrael és a gázai övezeti palesztinok között, jelezték amerikai források.

Palesztin egészségügyi források szerint eddig már 2200-nál is több palesztin halt meg, több mint 100 ezren megsebesültek, 10 ezer épület megsemmisült az izraeli hadműveletek július 8-i kezdete óta, az áldozatok többsége pedig civil volt.

Rovatok