Index Vakbarát Hírportál

Irán is felfegyverzi a kurdokat

2014. augusztus 26., kedd 15:48

Irán már le is szállított fegyvereket és lőszereket a kurdoknak, hogy minél több esélyük legyen az Iszlám Állam ellen. „Fegyvereket kértünk, és Irán volt az első ország, amelyiktől kaptunk" – mondta Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Maszúd Barzáni kurd elnök Erbílben. A külügyminiszter megismételte, hogy Teherán nem fog katonákat küldeni a szomszédos Irakba, hanem más módokon fognak segíteni.

A kurd önvédelmi erők, a pesmergák hetek óta harcban állnak az iraki Kurdisztánban is jelentős területeket elfoglaló iszlamista fegyveresekkel.

Teheránban Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter is beszélt arról, hogy országa segítséget nyújtott az iraki kurdoknak az Iszlám Állam elleni harchoz. A politikus tájékoztatása szerint a kurdisztáni regionális kormány Iránhoz fordult segítségért.

A síita Irán hétfőn arra figyelmeztette az Iszlám Államot, hogy nem nézné tétlenül az iraki síita szent sírhelyek elpusztítását, és fegyverrel is kész megvédeni azokat. Haszan Rouháni iráni elnök az iráni kormány hétfői ülésén katonai csapást is kilátásba helyezett, ha ez megtörténne.

Irakban található többek között az első és a harmadik síita imám, Ali és Huszein sírhelye is, ahová minden évben irániak milliói zarándokolnak el.

Rovatok