Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták az ebolától tartó minisztereket

2014. augusztus 26., kedd 14:31 | aznap frissítve

Libéria államfője elbocsátotta hivatalukból azokat a minisztereket és tisztségviselőket, akik nem hajtották végre a hazatérésüket előíró elnöki rendeletet. Ellen Johnson-Sirleaf augusztus elején szükségállapotot hirdetett ki az országban pusztító ebolajárvány megfékezéséhez, és akkor rendelte el a közhivatalt viselők visszatérését is.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezernégyszázan haltak meg az Ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A három nyugat-afrikai állam közül Libéria kényszerült a legkeményebb intézkedéseket bevezetni a járvány leküzdésére – például kénytelen volt fővárosában egy egész kerületet lezárni, hogy megakadályozza a betegség terjedését.

Az Ebola-vírust 1976-ban felfedező Peter Piot belga kutató a Libération című francia napilapnak kedden úgy nyilatkozott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlságosan lassan reagált a járvány kitörésére. Piot szerint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet már márciusban arra figyelmeztetett, hogy 2013 decemberében felütötte fejét az Ebola-vírus a nyugat-afrikai térségben.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Rovatok