Index Vakbarát Hírportál

Ideiglenesen kivonul Sierra Leone-ból a WHO

2014. augusztus 26., kedd 19:20

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden átmenetileg kivonta munkatársait egy Sierra Leone-i, ebolaellenes központjából, mert a laboratórium egyik dolgozója nemrégiben Ebola-vírussal fertőződött meg.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet eközben közölte, hogy csak korlátozott mértékű támogatást tud nyújtani az Ebola elleni harchoz Kongóban, mert a járvány feltartóztatását célzó küzdelem már így is meghaladja a segélyszervezet kapacitásait. Jeroen Beijnberger, az MSF kongói koordinátora elmondta, hogy máskor specialistákból álló csapatokat küldenének, most azonban lefoglalja őket a tömegeket érintő járvány Nyugat-Afrikában.

A vírus nemrégiben bukkant fel újból a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A betegség augusztus 11. óta 13 halálos áldozatot szedett az ország északnyugati részében.

Tom Frieden, az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC) igazgatója elmondta, hogy a pozitív fejlemények ellenére a vírus még mindig "nyerésre áll" Afrikában. A tisztségviselő, aki a héten ellátogat a három súlyosan érintett nyugat-afrikai országba, ugyanakkor kijelentette, hogy a járvány terjedése feltartóztatható. "Megvannak az eszközeink az Ebola feltartóztatására, azonban óriási figyelmet kell fordítani minden részletre" - mondta.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 1400-an haltak meg a kór következtében Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, írja az MTI.

Rovatok