Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadult Popeye, a bérgyilkos

2014. augusztus 27., szerda 12:38

Ismét szabadlábon van Kolumbia egyik leghírhedtebb bérgyilkosa, Jhon Jairo Velásquez, aki Popeye néven szolgálta az egyik legnagyobb kokainbárót. Emberek százaival végzett sajátkezűleg, és még csaknem háromezer gyilkosság köthető a nevéhez. Most gyerekeknek tartana előadásokat.

Nem ülte teljes büntetését, huszonkét év után kiszabadult Jhon Jairo Velásquez, alvilági nevén Popeye, aki a néhai drogbáró, Pablo Escobar leghírhedtebb bérgyilkosaként legalább háromszáz embert ölt meg és további háromezer gyilkosságra adott ki parancsot a nyolcvanas és kilencvenes években.

Velásquez helyi idő szerint kedd este hagyta el a Kolumbia legszigorúbb fegyházaként ismert Cómbita börtönt, írja az MTI. A helyi bíró múlt pénteken döntött az 52 éves férfi feltételes szabadlábra helyezéséről, 9 millió kolumbiai peso (nagyjából bő egymillió forint) óvadék ellenében. Az eredeti ítélet szerint harminc évre szóló büntetés enyhítését a bíró Velásquez jó magaviseletével és együttműködésével indokolta, jelentette az RCN nevű kolumbiai rádió.

A Popeye-ként ismertté vált férfi még 18 éves kora előtt csatlakozott a Pablo Escobar vezette Medellín kartellhez, amely főként kokainügyletekkel foglalkozott. A bérgyilkosok irányítójává vált. A nyolcvanas évek végén részt vett például egy repülőgép elleni merényletben, mintegy 110 ember halálát okozva ezzel, de az ő lelkén szárad számos olyan bíró, újságíró és rendőr halála is, aki Escobar és a Medellín útjába állt.

Szerepe volt még Luis Carlos Galan liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is, akit jó választási esélyei és a drogkartellekkel szembeni határozott fellépése miatt tettek el láb alól. Velásquezt egyedül ezért a tettéért ítélték el, ezért szabták ki rá a harminc év börtönt.

Popeye saját kezével végzett barátnőjével is, aki korábban megbízója, Escobar szeretője volt. A kokainbáró abortuszra kötelezte a nőt, ami miatt az bosszút esküdött, és titokban az amerikai kábítószerügyi hatóságokkal kezdett el tárgyalni, hogy idővel azok informátorává válhasson. Escobar, megsejtve az árulást, felkérte a megbízottját, hogy végleg hallgattassa el a nőt. Velasquez máig élete egyik legfájdalmasabb epizódjaként emlékezik az esetre.

A kolumbiai bérgyilkos a börtönévek alatt több diplomát is szerzett, egy magazinnak adott interjúban pedig azt mondta: ha kikerül a börtönből, fiataloknak szeretne előadásokat tartani, hogy saját életével statuáljon elrettentő példát számukra.

Bár tetteit megbánta, néhai megbízójára továbbra is csodálattal gondol:

Ha Pablo Escobar újraszületne, ismét gondolkodás nélkül mellészegődnék

– nyilatkozta tavaly egy napilapnak.

Miközben elhagyta a börtönt, Velásquezt rengeteg rendőr kísérte. Saját bevallása szerint ő maga is tart az egykori riválisoktól, ezért jó eséllyel külföldre utazik majd.

Rovatok