Index Vakbarát Hírportál

Nincs iskolakezdés Nigériában az ebola miatt

2014. augusztus 27., szerda 22:04

Október 13-áig zárva maradnak a nigériai iskolák a kormány döntése értelmében - írja a BBC. Az oktatásügyi miniszter azért döntött így, mert az iskolák személyzetét az ebola elleni harcra akarják felkészíteni, így nem lesz idejük a gyerekek oktatására.

A miniszter közleménye szerint minden magán és állami iskolából legalább két tanárt akarnak kiképezni olyan alapvető egészségügyi ismeretekkel, amellyel képesek lesznek ellátni az ebolás eseteket.

Eddig öt ember esett a járvány áldozatául Nigériában. Az ebola Guineába, Libériában és Sierra Leonében szedte a legtöbb áldozatát, több mint 1400-an haltak meg ebolában. A nigériai kormány reménykedik benne, hogy meg tudják állítani a vírust, jelenleg már csak egy ebola fertőzöttről lehet tudni az országban.

Az MTI arról ír, hogy Sierra Leonéban eközben már a harmadik orvos esett az ebolajárvány áldozatául - közölte szerdán a nyugat-afrikai ország egyik kormányzati tisztségviselője. A szerdán elhunyt Sahr Rogers doktor a Sierra Leone keleti részén fekvő Kenema kórházában dolgozott. Korábban két másik Sierra Leone-i orvos halt bele a betegségbe, egyikük ugyancsak Kenemában kezelt ebolás betegeket.

Rogers halála csapást jelent a Sierra Leone-i egészségügyre, ahol százezer lakosra csupán két orvos jut. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban százezer emberre 245 egészségügyi szakember jut.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a járvány sújtotta nyugat-afrikai országba küld egy csoportot, hogy megvizsgálják, hogyan kaphatta el egy szenegáli járványügyi szakértő a vérzéses lázat. A WHO munkatársát, aki felügyeleti munkát végzett a világszervezet számára, szerdán Németországba szállították, ahol egy hamburgi egyetemi klinikán kezelik majd.

Rovatok