Index Vakbarát Hírportál

Rekordgyorsasággal tér vissza az élet Gázába

2014. augusztus 27., szerda 19:07 | aznap frissítve

Alig 12 órája hirdették ki a tűzszünetet, de már palesztinok ezrei indultak el gázai otthonaikba, számolt be a BBC. A lap tudósítója szerint bár csak kedd este kötötték meg a tűzszünetet, szerda reggel már palesztin halászhajók sora hajózott ki, a strandok pedig újra tele vannak.

Mindenközben elkezdődtek a helyreállítási munkálatok, hiszen a város az ostrom 50 napja alatt komoly károkat szenvedett az izraeli légierő és tüzérség támadásaitól.Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár ugyanakkor emlékeztetett a megállapodás törékenységére. "Ötven nap emberi szenvedései, és pusztítása után a tűzszünet bármilyen fokú megsértése nagyfokú felelőtlenség lenne." - mondta, utalva arra, hogy a közelmúltban több hasonló megállapodást is kötöttek, amelyek legfeljebb napokig tartottak.

John Kerry amerikai külügyminiszter hasonló indíttatásból jegyezte meg, hogy a tűzszünet "csak egy lehetőség, nem biztosíték." Lehetővé teszi, hogy az élet visszatérhessen Gázába, de sok munkára van szükség ahhoz, hogy a béke valóban kitartson.

Élelem Egyiptomon keresztül

Izrael és a palesztinok közben megállapodtak abban, hogy lazítanak az izraeli és az egyiptomi határellenőrzéseken, hogy az újjáépítéshez szükséges anyagok bejuthassanak a területre.

 Hét éve először tudott az ENSZ Egyiptomon keresztül segélyszállítmányt juttatni a Gázai övezetbe - írta a szervezet Világélelmezési Programja (WFP) szerdai közleményében.

Az Alexandriából Gázába érkező segélykonvoj 16 teherautóból állt, amelyek élelmiszert, gyógyszert és egészségügyi felszerelést szállítottak a rászorulóknak - jelentette a Bavvábet el-Káhira című internetes hírportál.

A szállítmánnyal egy nemzetközi küldöttség is az enklávéba érkezett, köztük az ENSZ közel-keleti részlegének igazgatója, és kilenc különböző nemzetiségű orvos.

Az élelmiszerrakomány 150 ezer ember ötnapi ellátását fedezi. Egy következő konvoj várhatóan néhány nap múlva érkezik az Izrael és Egyiptom által évek óta blokád alatt tartott övezetbe.

Ki győzött?

Aggasztó jel ugyanakkor, hogy mindeközben a két fél nyilatkozatháborúban bizonygatja, hogy ő volt a nyertes.

Az adatok szerint az 50 napos konfliktusban 2140 palesztin veszette életét, legtöbbjük civil. 11 ezren pedig megsebesültek.
Ezzel szemben az izraeli áldozatok: 64 katona, 6 civil, egy thai nemzetiségű civil.Gázában megsemmisült 17 ezer épület, és 475 ezren hagyták el ideiglenesen otthonaikat, azaz a lakosság több mint negyede költözött el.

A veszteségek tekintetében egyértelmű, hogy Izrael keményen odacsapott. A BBC ugyanakkor rámutat, hogy izrael hatalmas erőfölénye ellenére sem tudott áttörő eredményeket kicsikarni.

Ki győzött az ötven napos háborúban?

  • 1203
    Izrael
  • 831
    A palesztinok

Rovatok