Index Vakbarát Hírportál

Indiai tehénrablás: Biblia vagy DNS-teszt?

2014. augusztus 28., csütörtök 19:19

Két éven át folyt a jogi huzavona egy tehén tulajdonjogával kapcsolatban Indiában. A hosszúra nyúlt pereskedésnek végül egy genetikai vizsgálat vetett véget. A helyi lapok szerint az eset példátlan; Indiában még sosem végeztek DNS-vizsgálatot egy szarvasmarhán.

Az történt, hogy egy pathanapurami parasztasszony megvádolta a szomszédasszonyát, hogy ellopta a lehelőn hagyott tehenét és a borját. A szomszédasszony tagadta a vádakat. Az ügy bíróság elé került, de az ellentétes állítások miatt sokáig nem született döntés. Mit lehet tenni, mit lehetne tenni?

Olvassunk Bibliát.

Vegyék elő a felhasználói kézikönyvet: Biblia, Ószövetség, Királyok I. könyve, 3. rész. Salamon király megfenyegette a gyereken összevesző két parázna nőt, hogy kettévágatja a gyereket; erre az igazi anyja azonnal le akart mondani róla.

A salamoni bölcsességet Indiában viszont nehéz érvényesíteni, mert a tehén szent állat Indiában, így a kettévágása legfeljebb látványos lenne, de mindenképpen bűn.

Csináljunk DNS-tesztet.

A kétéves per végén kiderült, hogy a lopottnak mondott tehén anyja még életben van, ráadásul az is a pert indító asszony tulajdonában volt. A kollami bíróság elrendelte a genetikai vizsgálatot, amely nem mutatott ki rokonságot a két jószág között.

Bár a genetikai vizsgálatra felkért Radzsív Gandhi Biotechológiai Központ évente 50 DNS-vizsgálatot végez állatokon - főként az elhullott példányok fajának megállapítására -, most azonban egy fajon belüli két egyeden kellett összehasonlító elemzést végeznie. Ilyenre korábban még sosem volt példa Indiában.

Rovatok