Index Vakbarát Hírportál

Kelet-európai hadgyakorlat készül

2014. augusztus 29., péntek 00:44

Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit – írja az MTI, Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivőjének csütörtöki sajtótájékoztatójára hivatkozva.

A tervek szerint októberben az 1. lovassági hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, ahol a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vesznek majd rész kiképzési gyakorlatokon.

A NATO keleti határai mellett amerikai részvétellel idén több hadgyakorlatot is tartottak, hogy megnyugtassák az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségeseket. Az USA F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba, és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.

Állítólag már az orosz csapatok is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint nagyjából ezer orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.

Rovatok