Index Vakbarát Hírportál

Szembesítették Andor Lászlót a bécsi magyar hajléktalanokkal

2014. augusztus 29., péntek 12:12

Az Európai Unió nem kényszerít a túlzott nagyvonalúságra, semelyik tagállamnak nem kell szociális szolgáltatást nyújtania olyanoknak, akik nem dolgoznak

- mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos a Die Presse című lapnak adott pénteki interjújában.

Az úgynevezett szociális turizmussal kapcsolatos aggályok, vagyis a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlókkal szembeni aggodalmak valósak, ugyanakkor ha nem az érzelmekről, hanem a számokról van szó, már nem olyan rossz a helyzet

- mondta Andor László arra a kérdésre, amely szerint Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia a szociális rendszerüket kihasználó EU-polgárok hazaküldését szorgalmazta. Az uniós biztos azt is elmondta, egyik tagállam sem jelezte, hogy komolyan visszaélnének a szociális rendszerükkel.

Arról a felvetésről, amely szerint az EU munkaerőpiacát bevándorlási hullám önti el, Andor László úgy nyilatkozott: az aggodalmak megalapozatlanok voltak, és sajnálatos "hisztéria" alakult ki az ügy körül. Példaként említette Nagy-Britanniát, ahol elmondása szerint mesterségesen keltették a konfliktust, hiszen az érveket úgy sorakoztatták, hogy az országot kifelé kormányozzák az unióból. Jóllehet Spanyolországban tízszer több román vagy bolgár munkavállaló dolgozik, mint a szigetországban, mégsem sajnálkoztak emiatt a spanyolok, holott náluk is vannak problémák - mondta az uniós biztos. 

A bécsi szociális munkások szerint osztrák és magyar hajléktalanok az alvóhelyekért küzdenek az osztrák fővárosban

- vetette fel az újságíró. S kérdésére, amely szerint a magyar hajléktalankérdést otthon kellene megoldani és nem börtönbe zárni őket, Andor László úgy reagált: valóban igaz, hogy a magyar törvények igen szigorúnak számítanak az EU-n belül, de ez saját, nemzeti hatáskörben dől el. Az is igaz, hogy nem született még a hajléktalan ügyről olyan uniós törvény, amelyet be kellene tartani mindenhol. Szerinte azonban azt a jogot sem vehetik el a magyar állampolgároktól, hogy ne utazzanak szabadon, hiszen már nem választja el vasfüggöny a két országot egymástól.

Rovatok