Index Vakbarát Hírportál

Valami nem stimmel, eltűntek a magyar tankok

2014. augusztus 29., péntek 11:33 | aznap frissítve

Egy orosz hírügynökség megkérdezte a cseheket, megérkeztek-e azok a tankok, amelyekről a magyar kormány azt állította, hogy oda küldték őket. Nem érkeztek meg és nem tudnak semmilyen tankról - állítják a csehek. Ez teljesen ellentmond annak, amit a magyar kormány állított korábban.

Csehországban senki sem tud azokról a T-72-es tankokról, amik a magyar kormány szerint egy cseh vásárlónak értékesítettek - írja a Napi.hu. Az orosz RIA Novosztyi ugyanis megkérdezte a cseh védelmi minisztériumot, hogy mi van a T-72-es, Magyarországról oda szállított tankokkal. Jan Pejsek, a tárca kommunikációs és promóciós osztályának igazgatója azt mondta: egyetlen olyan tankról sincs tudomása, amit Magyarországról szállítottak volna Csehországba.

A cseh ipari és kereskedelmi minisztériumnál pedig azt a tájékoztatást adták a RIA Novosztyinak, hogy egyetlen cseh vállalatnak sem adtak ki olyan engedélyt, amely felhatalmazta volna a céget magyar harckocsik importjára. Ezek a tájékoztatások homlok egyenest másról tanúskodnak, mint amit a magyar kormány kommunikál - emlékeztet a Napi.hu.

Az orosz hírügynökség idézi a kormány weboldalát, aminek hétfői posztján az olvasható, hogy egy cseh vállalat, az Excalibur Defense Ltd. elkezdte elszállítani a Cseh Köztársaságba azt az 58 T-72-es tankot, amit a magyar védelmi erőktől vásárolt. Az 58 harckocsit a 120 darab T-72M típusú magyarországi tartalékból vonhatták ki.

A RIA Novosztyi a cseh Excalibur Group holding képviselőitől származó információra hivatkozva azt is közölte, hogy az Excalibur Defense Ltd. magyar vállalat, amely korábban kapcsolatban árt a cseh Excalibur Army Ltd.-vel, amely az Excalibur Group leányvállalata. Az Exclibur Army Ltd.-nek eddig semmilyen hozzáfűzni valója nem volt ahhoz, hogy köze lehet-e a tankok megvásárlásához.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán augusztus közepén megjelent közlemény szerint Magyarország megsérti az uniós fegyverexport szabályait azzal, hogy egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. A tárca szerint a harcjárműveket csak egy másik raktárba szállítják át, azok nem lépték át a magyar határt. Később azt állította a kormány, hogy Csehországba szállítják át a tankot. 

Moszkva furcsa módon egy eddig ismeretlen magyar portál, a Hídfő.net információira támaszkodott. Az oldal erősen oroszpártinak tűnik, első Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták.

A HM szerint a csehek tudtak róla

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki a tankokról. Azt írják, a Cseh Védelmi Minisztérium nyilatkozatával ellentétben a Magyarországon megvásárolt T-72 típusú harckocsik Csehországba szállításáról az illetékes cseh hatóságok tudomásul bírnak, arról a magyar társhatóságtól korábban tájékoztatást kaptak. "Sajnálatos, hogy a cseh védelmi minisztérium a nyilatkozat megtételét megelőzően nem kért tájékoztatást az ügyről saját országának illetékes hatóságától" - közölték.

A Vice tényként kezeli

A nemzetközi politikában igen erős Vice magazin szerint a NATO fű alatt két forrásból is támogatja fegyverekkel Ukrajnát - kézenfekvő módon a még mindig jelentős szovjet haditechnikai készletekkel rendelkező kelet-európai országok arzenáljából. A cikk két gyanús beszerzést említ, az egyik a horvátok helikopterkorszerűsítési hulláma, melynek keretében gyorsan eladják a régi Mi-8-asokat, a másik meg a magyar Honvédelmi Minisztérium által egy cseh magáncégnek eladott 58 T-72-es.

A HM által sem igazán tisztázott ügylet amerikai olvasata elég egyértelmű: a magyar állam egy cseh cégnek adja el a tartalékban lévő harckocsikat (melyeket az Excalibur a HM állítása szerint az EU-n belülre passzolja tovább - ezt a nyilatkozatot a Vice szakírója nem ismeri, vagy nem hiszi el). A tankok így kikerülnek az államok közti fegyverkereskedelem szigorú monitoringja alól, és a magyar kormány moshatja a kezeit. Vajon a cseh hadseregnek kell? Nem, mert nekik is van tartalékban 90 darab.Akkor mégis hova máshová mehetnének, mint Ukrajnába? - teszi fel a költői kérdést a Vice. 

Rovatok