Index Vakbarát Hírportál

Bekapcsolva hagyták Van Rompuy mikrofonját, kikotyogta a titkot

2014. augusztus 30., szombat 19:47

Egy bekapcsolt mikrofon mellett közölte a ciprusi elnökkel szombaton Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, hogy a tagállamok vezetői megállapodtak arról, hogy Donald Tusk lesz az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, írja az MTI.

Az unió hivatalos műsorszolgáltatójának kamerája éppen vágóképeket készített a tanácskozás előtt a teremben, amikor Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök odahajolt Van Rompuyhöz, és a következőt mondta:

Jól tudom, Donald (Tusk) rendben van?

 Igen, de maradjon köztünk

- válaszolt a felvételen jól hallhatóan az Európai Tanács elnöke. Van Rompuy nem tudta, hogy be van kapcsolva a mikrofon. A felvétel itt van, a párbeszéd 16'30"-nál hangzik el.

Egyébként tényleg Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

A brüsszeli sajtó már a csúcs előtti napokban egyértelmű favoritnak tartotta Donald Tuskot az Európai Tanács elnöki posztjáért folyó versengésben. Az állam-, illetve kormányfők emellett az Európai Unió következő külügyi főképviselőjének személyéről is döntenek az este folyamán. Arra a posztra az olasz külügyminisztert, Federica Mogherinit tartják a legesélyesebbnek.

Rovatok