Index Vakbarát Hírportál

Életükért küzdenek az ENSZ-esek a Golán-fennsíkon

2014. augusztus 31., vasárnap 00:57

Kimenekítettek a Golán-fennsíkon a szíriai lázadók által körbezárt hetvenkét Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartó közül harminckettőt szombaton, a többiek azonban, akik egy másik őrposzton teljesítenek szolgálatot, ostrom alatt vannak.

Minderről az ENSZ sajtószolgálata és a világszervezet több, meg nem nevezett diplomatája számolt be.

A körbezárt békefenntartók folyamatosan tűzharcot vívnak a lázadókkal, akik az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front fegyveresei.

Egy diplomáciai forrás szerint a lázadók erősítést kaptak szombat este: több mint 20 gépjárművön érkeztek harcosok a 68-as számmal jelzett őrposzt elleni ostromra.

A másik, négy kilométerrel arrébb lévő őrposztról a Szíria és Izrael közötti határterületet ellenőrző katonai ENSZ-misszió (UNDOF) egy ír katonákból álló egysége menekítette ki szombaton napközben a 32 Fülöp-szigeteki kéksapkást.

A Fülöp-szigeteki kontingens parancsnoka pénteken még fogadkozott, hogy katonái készek felvenni a harcot a támadókkal és megvédeni a két őrposztot.

Továbbra is a lázadók - feltehetőleg szintén az an-Nuszra Front - fogságában van az a 43 Fidzsi-szigeteki ENSZ-katona, akit csütörtökön ejtettek foglyul a fennsík egy olyan pontján, amely nyolc kilométere van a Fülöp-szigetekiek egyik őrhelyétől. Szabadon engedésükről tárgyal az ENSZ.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács szigorúan elítélte szombaton a Golán-fennsíkon lévő békefenntartók elleni újabb támadásokat és a 44 Fidzsi-szigeteki katona fogva tartását, valamint követelte ez utóbbiak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől megkérdezték egy szombaton sugárzott interjúban, hogy Izrael hogyan veszi fel a harcot a Golán-fennsíkon megjelenő új veszélyekkel. Azt mondta, az an-Nuszra Front fegyveresei öt hónapja vannak ott jelen, és Izrael már tett lépéseket ellenük: megerősítette és kibővítette az általa korábban épített biztonsági kerítést.

Rovatok