Index Vakbarát Hírportál

Kína pénzt ad a vegyesházasságokért

2014. szeptember 2., kedd 22:24

Pénzdíjjal támogatják a vegyesházasságokat Kína ujgurok lakta területén – írja a South China Morning Post.

Tyiemo megyében (Qiemo) a helyi hatóságok úgy döntöttek, pénzzel támogatják azokat a vegyes párokat, akik úgy döntöttek, hogy házasságra lépnek egymással. Az ujgur területen évek óta erősek a szeparatista törekvések, és úgy tűnik, a megyei önkormányzat ezzel az ösztönzéssel állt elő, hogy "segítse a kulturális integrációt a különböző etnikai csoportok közt" – nyilatkozták a lapnak.

Ugyanis Ujgurisztánban a lakosság 74%-a ujgur muszlim, még a maradék 26% han kínai. A száműzetésben lévő Ujgur Világkongresszus szervezet szóvivője, Dilxat Raxit a Radio Free Asianak úgy nyilatkozott, hogy a türk és a kínai (han) kultúrának annyira nincs köze egymáshoz, hogy szinte minden vegyes házasságnak válás a vége.  

Bár mióta hatályba lépett az intézkedés, még nem regisztráltak házasulandó párokat, egy olyan területen, ahol az éves bevétel 7500 jüan (kb. 294 000 forint), az ígért pénzösszegek kísértően hangozhat. 

A segély fogalmát a kínai közigazgatás nemigen ismeri (pláne nem a nyugdíjét), pedig rengeteg régióra ráférne a segélyezési rendszer, ahol magas a mélyszegénységben élők aránya.

Ennek ellenére az állam hihetetlen összegeket lenne hajlandó kifizetni csak azért, hogy az ujgurok kínaiakkal házasodjanak. A befektetés akár ki is fizetődhet, hiszen ha sikerül elkínaisítani az ujgurokat, akkor egy belpolitikai problémával kevesebb lesz. 

 
 

Rovatok