Index Vakbarát Hírportál

Már az ENSZ főtitkára is beszólt Izraelnek

2014. szeptember 2., kedd 00:57

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia után az ENSZ főtitkára is bírálta hétfőn, hogy Izrael jelentős földterületet sajátított ki Ciszjordániában, adta hírül az MTI. Ban Ki Mun szokatlanul éles hangnemben úgy fogalmazott: riasztja a hozzávetőleg 400 hektáros terület állami tulajdonba vételéről szóló izraeli döntés.

Egy ekkora terület kisajátítása azzal fenyeget, hogy megnyitja az utat az újabb telepbővítések előtt, amely - mint azt az ENSZ mindig is hangsúlyozta - ellentétes a nemzetközi joggal és hátráltatja a kétállami megoldásra irányuló törekvéseket

- hangsúlyozta a világszervezet által ismertetett közleményben Ban Ki Mun, aki a telepek építésének leállítására szólította fel Izraelt.

Az izraeli hadsereg egy júniusi kormányrendeletre hivatkozva vasárnap jelentette be, hogy kisajátított egy 400 hektáros területet Ciszjordániában. A rendeletet a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által elrabolt és megölt három izraeli tizenéves felkutatását célzó katonai akció végén hozták. A kisajátított terület az a Jeruzsálemhez közeli Gus Eciónban van, ahol a tinédzsereket elrabolták.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője elítélte az izraeli döntést, és annak visszavonására szólított fel. Nabil Abu Rodine hozzátette, hogy a kisajátítás csak ront a helyzeten.

Az Egyesült Államok a béketörekvésekre nézve "kontraproduktívnak" nevezte a lépést, s a palesztinokhoz hasonlóan annak visszavonását sürgette. Az izraeli lakásügyi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a kisajátítás bejelentése csak az első lépés, és sok év eltelik, mire bármi is épül a területen. A hadsereg szerint a kisajátítás ellen 45 napig lehet fellebbezéssel élni. A Peace Now elnevezésű izraeli békepárti csoport szerint az 1980-as évek óta ez volt a legnagyobb mértékű kisajátítás.

Rovatok