Index Vakbarát Hírportál

Megint lefejezett egy újságírót az Iszlám Állam

2014. szeptember 2., kedd 19:34 | aznap frissítve

Lefejezte az Iszlám Állam (IS) terrorista szervezet Steven Sotloffot. Az amerikai újságíró 2013-ban tűn el Szíriában. Ő volt az a fogoly, akit a James Foley kivégzését bemutató videóban még élve megmutattak a dzsihádista szélsőségesek azzal, hogy ő lesz a következő – írta a BBC. Az IS a keddi videóüzenetben közölte: ez  „a második figyelmeztetés Amerikának”.

A Fehér Ház közölte, egyelőre vizsgálják a felvétel valódiságát, azt a lehető leggyorsabban igyekeznek megállapítani. A felvétel eredetiségének megállapítását még nem kimondva, de a lehetőségét nem kizárva az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte „Mindannyiunkat felháborít a brutális gyilkosság, mély együttérzésünket nyilvánítjuk ki az áldozat családjának és barátainak” – idézte a Breakingnews.com Bernadette Meehant. 

Sotloffot megbecsülik

A felvételen a 31 éves Sotloffal az Obamának címzett üzenetben elmondatják, hogy halálával az Egyesült Államok fizet az IS elleni iraki intervencióért. A beavatkozás volt az első közvetlen katonai akciója az Egyesült Államoknak a 2011-es iraki kivonulás óta.

„Adófizetők dollármilliárdjait költötted el, katonáink ezreinek életét áldoztad fel az Iszlám Állammal vívott előző háborúban, miért volna a nép érdeke egy újabb háború?”

– tetették fel a kérdést a terroristák Sotloffal, aki az irányított monológot így folytatta:

„Az iraki beavatkozás célja az amerikaiak életének és érdekeinek megvédése volt.  Miért kell hát a beavatkozásodért az életemmel fizetnem?”

Ezután az IS maszkos harcosa Barack Obamának közvetlenül azt üzente:

„ahogyan az amerikai rakéták támadják népünket, késeink úgy vágják el a te embereid nyakát.”

A felvételen Sotloffot a terroristák „nagyszerű fiúnak és testvérnek” mondják, aki a zsarnokok kezeitől szenvedő muszlimokat mutatta meg a világnak és „mindig a gyengék oldalán állt” – írta a CNN. A felvételen a terrorista hangja állítólag el volt torzítva, ellentétben Foley felvételével, amelyen épp a a terrorista hangja és beszéde az egyik legfontosabb fogodzó, amely alapján megpróbálják azonosítani az elkövetőt. (Azon a felvételen vélhetően egy Londonból származó bevándorló beszél.)

Sotloff szabadúszóként dolgozott Szíriában, pubikált a Time-ban, a Foreign Policyben, a World Affairsben ésa Christian Scinence Monitorban is.

Elrablását Sotloff családjának kérésére hónapokig titokként kezelték az amerikai hatóságok. Csak Foley két héttel ezelőtti kivégzése után fordult a család a nyilvánosság felé – emlékeztetett a New York Times.

Ekkor Sotloff édesanyja az IS vezetőjeként számon tartott Abu-bakr al-Bagdadit arra kérte, engedje fiát szabadon.

Jöhet a harmadik, és mások

A terroristák kezén egy brit újságíró is van. A második üzenetben az IS harcosai közölték: hamarosan David Hainest is lefejezik. Sőt, a feltételezések szerint még két további amerikai is az IS fogságában van. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szervezet vezetője, Joel Simon szerint legalább húsz újságíró tűnt el Szíriában. Talán nincs mindegyikőjük az IS kezén, de a náluk lévő külföldi újságíró túszok száma így is tíz feletti lehet – írta a Wall Street Journal.

Ugyanaz a hóhér?

Ahogy Foley felvételén, úgy ezen is egy balkezes terrorista látható – legalábbis a kést a bal kezében tartja – és éppúgy a bal vállára van fűzve a pisztolytartó, ami viszont jobbkezességre utal. A felvételen az iszlamista közli: „Obama, visszatértem. Visszatértem, az Iszlám Állammal szembeni arrogáns külpolitikád miatt.” Az eltorzított hang ellenére a Reuters szerint

ugyanazzal a londoni bevándorlókra jellemző akcentussal beszél a gyilkos,

mint Foley videóján.

A Sotloffot bizonyosan később ölték meg, mint Foley-t és nem csupán visszatartotta két héten át a felvételt az IS. Sotloff ugyanis megemlíti kivégzése előtt Amerli bombázását, amire a múlt héten került sor – idézte a Wall Street Journal újságíróját, Matt Bradley-t a Breakingnews.com. Ezt erősíti az is, hogy Foley halálakor Sotloffot szinte kopaszon, borotvált arccal mutatták, míg a kivégzését bemutató felvételen borostás és a haja is pár centis.

Az sem bizonyos, hogy a kivégzésre ugyanott került sor, mint Foley esetében. A táj ugyan itt is kopár kősivatag, de magasabb hegyek is láthatók a háttérben.

Washington Szíriára csaphat

Obama az IS elleni Irakban végrehajtott légitámadások idején – amelynek célja az volt, hogy megállítsa az iraki Kurdisztán határainál az iszlamistákat – arról is rendelkezett, hogy Szíriában is végezzen az amerikai légierő megfigyelő repüléseket. Az egyre inkább az IS hátországát jelentő polgárháborús Szíriában ugyan nem hajtott végre légicsapást Washington, ám a Fehér Ház közölte: ha ilyen döntés születik, akkor ahhoz nem fogják megvárni Damaszkusz hozzájárulását.

Széles körű koalíciót akarnak

A videó megjelenése után az amerikai kongresszus több tagja határozott fellépést sürgetett az elnöktől. Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke egy széles körű koalíció létrehozását szorgalmazta, amely mind Irakban, mind Szíriában felvenné a harcot IS fegyvereseivel. Lindsey Graham republikánus szenátor közleményben sürgette, hogy az amerikai légierő mindkét országban agresszíven támogassa a megbízható partnerek szárazföldi erőit. Bill Nelson demokrata szenátor követelte az IS elleni haladéktalan cselekvést és hangsúlyozta, hogy csak Amerika képes létrehozni az IS elleni szövetséget.

Rovatok