Index Vakbarát Hírportál

Vesztésre állunk az ebolával szemben

2014. szeptember 2., kedd 21:22

„Vesztésre áll a világ a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány terjedése elleni harcban” – jelentette ki Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet elnöke kedden New Yorkban. Az elnöknő az ENSZ tagállamaihoz intézett beszédében azt hangsúlyozta, hogy a segélyszervezeteknek és a nyugat-afrikai kormányoknak nincs kapacitásuk az ebola megfékezésére. Szerinte ehhez a gazdagabb országoknak orvosi csapatokat kellene küldeniük a járvány által sújtott régióba, írja az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) magyarországi irodája arról számolt be, hogy a WHO ütemtervet készített az ebolával szembeni nemzetközi fellépés irányítására és összehangolására vonatkozóan. Céljuk, hogy 6-9 hónapon belül megállítsák a fertőzés terjedését világszerte. Egy augusztus végén kiadott közlemény szerint a regisztrált ebolás esetek majdnem negyven százaléka az elmúlt három hét alatt történt.

A vérrel, vizelettel, nyállal és egyéb testnedvekkel terjedő vírus Afrikában eddig csaknem háromezer embert betegített meg, és mintegy 1500 halálos áldozatot követelt idén.

Rovatok