Index Vakbarát Hírportál

9 milliárd dollárba került az Erős Szikla hadművelet

2014. szeptember 3., szerda 13:18

Meghaladta a 9 milliárd dollárt (2160 milliárd forintot) a Gázai övezet elleni Erős Szikla izraeli hadművelet költsége

- jelentette be Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter egy tel-avivi fórumon az MTI híradása szerint. A miniszter szerint "a terrorizmus elleni küzdelem költséges foglalatosság".

Ezek igazolt költségek, nem volt pocséklás - állította, bár hozzátette, hogy a zsidó állam védelmi minisztériumának költségvetését meg kellett háromszorozni. Mint mondta, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer által elfogott minden egyes palesztin rakéta százezer dollár (24 millió forint) kiadást jelentett.

Az Erős Szikla hadművelet ötven napig, július 8-ától augusztus 26-ig tartott. Ez idő alatt a Gázai övezetben meghalt 2140 ember, 11 ezer pedig megsebesült. Izraeli adatok szerint az akcióban több mint 750 palesztin fegyverest öltek meg. Az izraeliek 66 katonája meghalt, ez volt az 2006-os háború óta a legnagyobb arányú izraeli veszteség. Hat izraeli civil is életét vesztette.

A palesztinok mintegy 4,5 ezer rakétával támadták Izraelt, ebből 3,6 ezer lakatlan területen robbant fel, míg a Vaskupola rendszer 735 palesztin rakétát elfogott. Az ötven nap alatt az izraeli hadsereg a levegőből, a tenger felől, valamint tüzérségével és harckocsijaival 5263 célpontra mért csapást az övezetben.

Az ENSZ ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyveres konfliktus példátlan pusztítást okozott. Közel 18 ezer lakóépület semmisült meg vagy szenvedett súlyos károkat, és 108 ezren váltak földönfutóvá. Az áramellátás az övezet nagy részében továbbra is csak napi hat órában működik, és a lakosságnak mindössze a tíz százaléka jut minden nap vízhez.

Rovatok