Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz amerikait küld a Pentagon Ukrajnába hadgyakorlatozni

2014. szeptember 3., szerda 23:02

Nyugat-Ukrajnában fog hadgyakorlatozni a jövő héten kétszáz amerikai  ejtőernyős katona, jelentette be szerdán a Pentagon. Az MTI azt írja, hogy a Rapid Trident (Gyors Szigony) elnevezésű hadgyakorlaton az Olaszországban állomásozó 173. légi szállítású dandár katonái vesznek részt.

A Washington Times szerint a hadgyakorlat szeptember 16-án kezdődik, 26-ig tart, és összesen 1000-en vesznek majd részt benne 15 országból. Ez lesz most az első alkalom, hogy amerikai szárazföldi csapatok lesznek jelen Ukrajnában a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta. Az éves hadgyakorlat eredetileg júliusban lett volna, de épp a helyzet miatt elhalasztották.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren ezredes azt mondta: a hadgyakorlat alatt nem használnak majd éles lőszert, hanem például a konvojban haladást, a járőrözést és robbantások elleni védekezést gyakorolják.

A Pentagon azt is bejelentette, hogy ártalmatlan felszerelést, sisakokat, tűzszerészeti robotokat, matracokat, kabátokat, rádiókat, repeszálló védőfelszerelést és elsősegély-csomagokat szállított az ukrán hadseregnek.

Rovatok