Index Vakbarát Hírportál

Népirtást vizionált a román műsorvezető, ha elfogadják az autonómiatörvényt

2014. szeptember 3., szerda 10:15

Ha a parlament elfogadja az autonómiatörvényt, Székelyföldön mészárlások lesznek. A régióban élő románokat megfosztanák az összes joguktól. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. ... Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon

- vizionálta a B1 TV műsorvezetője a Lumea lui Banciu című műsor augusztus 27-ei adásában.

Radu Banciu kijelentései miatt az ActiveWatch emberi jogi szervezet a román Országos Audiovizuális Tanácsnál és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tett, írja a Maszol.ro. A szervezet szerint a műsorvezető a székelyföldi autonómiáról szóló műsorban elfogultan viszonyult a témához, és diszkriminálta a magyarokat.

Az ActiveWatch szerint a B1TV újságírója a műsorban törvényszegő módon összekeverte a tényeket a saját elfogult véleményével. Nem magyarázta el az ok-okozati összefüggést a törvény szövege és a várható „tömegsírok és mészárlás” között, pánikot és félelmet keltett a nézőkben. Panaszuk szerint Radu Banciu lealacsonyító módon beszélt a magyarokról, etnikai gyűlöletet szított, és nem hívta meg a romániai magyar közösség egyetlen képviselőjét sem a műsorába.

Rovatok