Index Vakbarát Hírportál

Kövér cirkusznak nevezte az ukrán válságot

2014. szeptember 4., csütörtök 08:23

A Vs.hu tudósítása szerint Kövér László kissé ingerülten reagált arra, amikor szerda este a Szabadság Expressz elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozaton 1989 helyett többen is a jelenlegi kormány intézkedéseiről, állítólagos oroszbarátságáról és az ukrán konfliktusról kezdték el faggatni.

A házelnök hosszú, időnként emelt hangon elővezetett monológban Ukrajnával kapcsolatban meglepő kijelentésekre ragadtatta magát. Egyik megjegyzésével például gyakorlatilag kétségbe vonta a jelenlegi ukrán kormány legitimitását. Szerinte ugyanis „a nem létező ukrán állam hadserege” nem fogja legyőzni az orosz hadsereget, Putyin sem fogja meggondolni magát, és a szankciók sem fogják térdre kényszeríteni Oroszországot. A házelnök a konfliktus kiélezése helyett „normális együttműködést” szeretne Európa és Oroszország közt, még akkor is, ha erre nem lát sok esélyt. Kövér egyébként inkább megegyezést szeretne, még akkor is, ha erre nem lát sok esélyt.

A házelnök lényegében megismételte az Ukrajna elleni orosz vádakat is, amikor azt mondta, tévedés, hogy Ukrajnában valódi demokrácia készülne, amit semmi nem mutat jobban, mint a magyar kisebbségnek kedvező nyelvtörvény és választási törvény felfüggesztése (ez utóbbit egyébként végül nem írta alá az elnök)

Kövérnek a Majdan téri demonstrációk tükrében azon kijelentése is meglepő, hogy

Ukrajnában egy manipulált folyamat zajlik, amiben a legkisebb szerep épp az ukránoknak jutott.

Kövér érve szerint ugyanis az amerikai és európai politikusok nem kérdezték meg az ukránokat, mit akarnak; csak Putyin játszott el egy népszavazást, mikor elcsatolta a Krímet Ukrajnától. 

Az osztásból a manipulációban részes sajtónak is kijutott:

A nyugati sajtó egy része úgy hazudik, mint hajdan a Pravda

mondta Kövér, aki szerint az ukrán „cirkusznak” az a célja, hogy Európát egyszer és mindenkorra leválassza Oroszországról.

Pedig Ukrajna annak az ütközőzónának a része, ami a rendszerváltás idején jött létre: ennek lényege, hogy a NATO annak idején vállalta, nem terjeszkedik kelet felé, nem telepít rakétákat Oroszország új határaihoz. Elmondta, Oroszországnak is van egy jogos biztonsági igénye, amit méltányolni kell, de megérti a balti népeket és a lengyeleket, akik tartanak az orosz terjeszkedéstől. Ebből a szempontból fontosnak tartja hazánk NATO-tagságát.

Kövér azt mondta, nem tud róla, hogy Magyarország oroszbarát politikát folytatna, a magyar politikusok semmi olyat nem mondtak, amit az uniós politikusok ne mondtak volna. Az EU-nak ráadásul szerinte nincs is egységes álláspontja a konfliktussal kapcsolatban.

Rovatok