Index Vakbarát Hírportál

Magyar Greenpeace-aktivistákat ítéltek el Franciaországban

2014. szeptember 4., csütörtök 16:57

Két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a kelet-franciaországi Colmar büntetőbírósága azt a mintegy húsz országból származó 55, köztük három magyar Greenpeace-aktivistát, akik márciusban behatoltak Franciaország legrégebbi atomerőművébe, a fessenheimibe.

A nemzetközi környezetvédő szervezet tagjait birtokháborítással és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolták. A bíróság az első vádpontban bűnösnek találta a gyanúsítottakat, de a garázdaság bűntette alól felmentette őket.

A tárgyaláson, amin csak a két francia és egy 73 éves német gyanúsított jelent meg, Bernard Lebeau ügyész három és négy hónap közötti felfüggesztett börtönbüntetést kért rájuk.

Az 55 gyanúsítottból hatot (négy török, egy ausztrál és egy izraeli állampolgárt), akik nem a schengeni övezetben lévő országokból származnak, korábban kitiltottak Franciaországból. A többi külföldi vádlott, köztük húsz német, hét olasz, három osztrák és három magyar a velük való szolidaritásból nem jelent meg a bíróságon.

"Nem szívesen tettük ezt. Sajnos a média számára is érdekes eseményeket kell szervezni annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét. Csak így tudunk nyomást gyakorolni a politikusokra" - fogalmazott egy francia vádlott.

Rovatok