Index Vakbarát Hírportál

Porosenko hajlandó tűzszünetet elrendelni

2014. szeptember 4., csütörtök 15:11 | aznap frissítve

Tűzszünetet rendel el az ukrán elnök péntek délutántól, ha létrejön a békemegállapodás az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőit tömörítő kontaktcsoport aznapi minszki ülésén. Petro Porosenko ukrán elnök ezt Newportban, a walesi NATO-csúcshelyszínén jelentette be csütörtökön.

A dél-walesi Newportban csütörtökön kezdődött meg a NATO-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, aminek két fő témája az Ukrajnával szembeni agresszív orosz magatartásra adandó nyugati válasz, valamint a korszakváltás.

Putyin béketerve

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervet hirdetett meg. Arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak. A Mongólia fővárosában tartózkodó Putyin a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal hirdette meg a 7 pontból álló tervezetet.

„Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők, illetve a lázadók is vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luganszk megyében" – idézték orosz hírügynökségek az államfő szavait.

„A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat" – közölte Putyin.

A harmadik pont értelmében a jövőbeli tűzszünet végrehajtását nemzetközi ellenőrzéssel kellene felügyelni, a negyedik pont pedig az, hogy a hadviselő felek tartózkodjanak a civilek elleni légi csapásoktól.

Az orosz elnök emellett feltétel nélküli fogolycserére, humanitárius folyosók megnyitására és a fegyveres konfliktus során lerombolt infrastruktúra újjáépítésére szólított fel, valamint elmondta, arra számít, hogy az úgynevezett kontaktcsoport szeptember 5-i minszki tárgyalásain végleges megállapodás születik Kijev és a lázadók között.

„Reggel Porosenko ukrán elnökkel beszéltem telefonon, a konfliktus rendezéséről vallott nézeteink nagyon hasonlóak, számomra legalábbis úgy tűnt” – hangsúlyozta Putyin szerdán.

Már megállapodtak egyszer?

Az ukrán elnöki sajtószolgálat a bejelentés előtt néhány órával kiadott egy közleményt, ami szerint Putyin és Porosenko telefonbeszélgetésük során megállapodott a tartós fegyvernyugvásról. Az orosz elnöki szóvivő később cáfolta a tűzszünetről szóló híreket, mondván, hogy Oroszország nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről sem.

Luganszk elesett

Anton Sapoval, a Kijiv-12 zászlóalj parancsnokhelyettese, csütörtök délután a kijevi önkormányzat ülésén arról számolt be, hogy a Moszkva-barát szakadárok teljesen ellenőrzésük alá vonták Luganszkot, miután az utolsó ukrán katonai egység is elhagyta a kelet-ukrajnai várost. Ez a zászlóalj volt az utolsó katonai alakulat, ami védte állásait a megyeszékhelyen, de miután csütörtökre virradóra a szakadárok tűz alá vették és teljesen megsemmisítették ottani támaszpontjukat, a katonáknak vissza kellett vonulniuk, el kellett hagyniuk a várost – idézte az UNIAN hírügynökség a katonatisztet.

Rovatok