nono

Index Vakbarát Hírportál

NATO: Afganisztán szebb jövőt érdemel

2014. szeptember 4., csütörtök 18:18

A walesi Newportban zajló két napos NATO-csúcson Ukrajnáról csütörtök estétől lesz szó, az első fejezet Afganisztán volt. A NATO főtitkára így az első sajtótájékoztatón Kabulról beszélt, Ukrajnát csak újságírói kérdésre érintette: eszerint a tagországok egyénileg dönthetnek úgy, hogy juttatnak fegyvereket Kijevnek az ukrán hadsereg megerősítésére.

Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott találkozóján ezenkívül felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza erőit Ukrajnából és hagyjon fel a terroristák támogatásával – írta a Reuters.

Afganisztánt illetően viszont optimistán nyilatkozott Anders Fogh Rasmussen az eddigi eredményekről.

„Célunkat elértük, nőtt a globális biztonság, Afganisztán már nem menedékhelye a nemzetközi terrorizmusnak”

– jelentette ki a NATO főtitkára. Szerinte a nemzetközi erők tervezett idei kivonulásával nem omlik össze a biztonsági helyzet és nem térnek vissza a tálibok. „Az ország nagyon más már, mint tíz éve volt. Az emberek többsége nem akar visszatérni azokhoz a sötét időkhöz” – mondta, megjegyezve, hogy a kiképzett afgán biztonsági erők képesek lesznek a biztonság fenntartására, „bizonyították hatékonyságukat és élvezik az afgán társadalom támogatását.”

Rasmussen mindezt annak ellenére értékelte így, hogy a közelmúltban is több támadás érte az afgán biztonsági erőket,

épp egy hónapja a kabuli katonai akadémián egy merényletben életét vesztette egy amerikai tábornok.

Ő volt az amerikai misszió legmagasabb rangú áldozata. A biztonsági aggályokat tovább növelheti az a tény, hogy a merénylő az afgán erők katonája volt.

Nem vész el, csak átalakul

A NATO főtitkára szerint az afganisztáni nemzetközi részvétel az eddigi formától eltérően, de fennmarad, mert ezt követeli meg világ biztonsági érdeke is.

Nem harcoló alakulatok missziók jövő évtől fognak indulni, és fenntartják az afgán biztonsági erők finanszírozását is, egyelőre 2017-ig. Rasmussen szerint viszont erre a NATO-n kívül a többi szövetséges nemzeteknek is kell forrásokat áldoznia, biztosítva természetesen a pénzek elköltésének átláthatóságát.

Elnököt sem sikerült választani

Kincstári optimizmus szólt Rasmussenből az afganisztáni elnökválasztást illetően is, amely után a nyáron kellett volna beiktatni Hamid Karzai utódját. Ehhez képest az első fordulóban még bőven nyertes Abdullah Abdullah újraszámlálást követelt, miután a második fordulóban vereséget szenvedett a Karzai család által támogatott Asraf Ganitól. 

„Fontos, hogy olyan békés megállapodás szülessen, amely elfogadható az afgán népnek” – mondta Rasmussen, aki szavai szerint erre ígéretet kapott a két afgán politikustól. „Afganisztán megérdemli a szebb jövőt” – közölte Rasmussen, aki szerit hamarosan sikerül beiktatni a 26 milliós közép-ázsiai ország elnökét.

Sorsdöntő találkozó

A NATO 28 tagországának négyezer delegáltja jött Newportba, hogy a – a főtitkár szavai szerint – a NATO történelmének egyik legfontosabb találkozóján vegyen részt. „Ez egy sorsdöntő találkozó, sorsdöntő időkben” – mondta Rasmussen, megjegyezve, hogy a világ biztonsági helyzete drámaian megváltozott: „Keleten Oroszország megtámadta Ukrajnát, délkeleten pedig egy terrorista szervezet, az Iszlám Állam (IS) felemelkedését látjuk” – adta meg Rasmussen, mivel is fog foglalkozni a NATO a kétnapos csúcson.

Rovatok