Index Vakbarát Hírportál

Bostonban végzett az Iszlám Állam webkettes guruja

2014. szeptember 5., péntek 06:53 | aznap frissítve

Az FBI gyanúja szerint a bostoni Northeastern Universityn végzett kitűnő eredménnyel az az egykori diák, aki most az Iszlám Állam (IS) közösségi médiában folytatott kampányát irányítja.

A 32 éves, amerikai és szíriai kettős állampolgársággal rendelkező Ahmad Abousamra szerepel az FBI által keresett terroristák tízes toplistáján. Annak, aki segít a kézre kerítésében 50 ezer dolláros jutalom jár.

Abousamra 1981-ben Franciaországban született, és Boston egy módos elővárosában, Stoughtonban nőtt fel. Apja a Massachusettsi Általános Kórház endokrinológusa volt, aki egy katolikus magániskolába, a Xavéri Testvérek Középiskolába járatta a fiát. Abousamra az egyetemen számítástechnika szakon végzett, előtte pedig az FBI szerint egy telekommunikációs cégnél állt alkalmazásban.

Többször megfordult Pakisztánban és Jemenben, ahol állítólag fegyveres kiképzést kapott. 2004-ben kezdett radikalizálódni, és 2006-ban Szíriába költözött. 2009-ben adtak ki ellene szövetségi elfogatóparancsot az Egyesült Államokban, egyebek között terroristák anyagi támogatására való összeesküvés, terroristák anyagi támogatása és annak vádjával, hogy amerikaiakat akart megölni Irakban.

Abousamra két segítőjével együtt csatlakozott az IS-nek a közösségi médiában folytatott toborzó és propagandakampányához. Mint megírtuk: már az ISIS első videóit is a profizmus jellemezte. A propagandafilmek HD minőségben készültek, és a hollywoodi filmek kelléktárát használták. A filmekben drónnal vagy éjjellátóval készült légi felvételek is voltak, és profin vágták meg őket, csakhogy a filmeken igazi autók robbantak fel és igazi emberek haltak meg. Ezeket azután megfelelően időzítve terjesztették a közösségi médiában. Nemcsak gyilkolós videókat terjesztettek, hanem olyanokat is, amelyeken a terroristák kismacskákat ölelgetnek vagy élelmiszert osztanak. Az ISIS egy olyan okostelefonos alkalmazást is készített, ami a felhasználók nevében posztol propagandát a Twitterre.

Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön kijelentette: több mint 100 amerikai harcol valamilyen csoportban a szíriai polgárháborúban. A védelmi minisztérium feltételezése szerint mintegy tucatnyian állhatnak az IS oldalán.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE Intelligence Group csütörtöki közlése szerint az al-Kaida terrorszervezetnek az indiai szubkontinensen megalakult új csoportja dzsiháddal fenyegette meg az Egyesült Államokat, valamint „a hitetlenség globális rendszerét”, amely amerikai támogatással jött létre, és amely világi és demokratikus elveken alapuló politikai rendszert erőltetett rá „Allah imádóira”. 

Rovatok