Index Vakbarát Hírportál

Horogkeresztes katona is indul a svéd választásokon

2014. szeptember 5., péntek 11:05

A svéd The Local hírportál szivárogtatta ki a nacionalista Svéd Demokraták egyik jelöltjének fényképét, aki egy valószínűleg 2012-ben készült képen horogkeresztes karszalagot visel. A kép azóta a Twitteren is terjed, itt például azzal a szöveggel, hogy a jelölt végre „megmutatja igazi arcát”.

#Sd Hallands Catharina Strandqvist visar sina rätta färger! #Nazispotter @Nazispotting pic.twitter.com/KjtlZHPDpG

— DⒶrkWing (@_Anonymous_swe_) September 5, 2014

A most 20 éves, katonaként dolgozó Catharina Strandqvist akkor 18 éves volt, a képen éppen egy házibuli után takarít. Strandqvist egy másik lapnak tagadta, hogy náci karszalagot viselt volna:

Nem igaz. Nem kommentálom.

A Svéd Demokraták nevű szélsőjobbos párt évek óta próbál elszakadni náci gyökereitől, de a legfontosabb üzenetük változatlanul a bevándorlás megfékezése. Ennek a kampányvideónak a szereplői például arról beszélnek, hogy „a rasszizmus gusztustalan”, de a „földünk, a kultúránk és a történelmünk védelme nem rasszizmus”.

Svédországban jövő vasárnap tartanak parlamenti választásokat, a legfrissebb felmérések szerint a Svéd Demokraták 9,7 százalékot kaphatnak. A választásokat várhatóan a Szociáldemokratákból, a Zöldekből és a Baloldali Pártból álló középbalos szövetség fogja megnyerni. Ha az eredmények az előrejelzéseknek megfelelően alakulnak, akkor a választók 48 százaléka szavazhat rájuk, míg a jelenleg kormányzó középjobbos szövetség csak 38,1 százalékra számíthat. A Feminista Kezdeményezés 4 százalékkal éppen becsúszhat a parlamentbe.

Rovatok