Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első kínai IS-katona?

2014. szeptember 5., péntek 12:20

Az iraki hatóságok közzétettek két fényképet, amik jól láthatóan egy ázsiai férfit ábrázolnak. A fényképekhez mellékelt szövegen az áll, hogy "Kínai IS-es".

Az iraki honvédelmi minisztérium által közzétett képeken jól látható, hogy a fogságba ejtett katona ázsiai származású, de azt még nem tudni, hogy milyen állampolgárságú. Ha az iraki hatóságok felvetése bebizonyosodik, akkor megvan az első kínai IS katona. 

Az iraki kínai nagykövetség egyelőre még nem erősítette meg a képek valódiságát, de elképzelhető, hogy kínai muzulmánok is csatlakoztak az IS-hez. Wu Szike, Kína korábbi közel-keleti megbízottja arról számolt be a múlt hónapban, hogy ujgur terroristák kaptak kiképzést a Közel-Keleten, így feltételezhető, hogy némelyikük Irakban harcol.

Ez lehet az egyik magyarázat, ugyanis Kína Ujgurisztán területén több szeparatista mozgalom is aktív, szélsőséges nézetekkel. Ujgurisztán viszont nem az egyetlen hely, ahol muzulmánok élnek, csak éppen ők azok, akik leginkább különböznek a többségben lévő han kínaiaktól, és szeparatista célú terrorakciókat is végrehajtottak. A képen viszont nem beazonosítható, hogy milyen nemzettséghez tartozik az elfogott katona.

Kína 1,5 milliárdos népességének két százaléka muzulmán, ez 30 millió embert jelent. Ez a szám több kisebbségekből áll össze, valamint az iszlám vallást követő han nemzetségből. Mindenhol meg lehet találni az iszlám hívő kínaiakat, de a főbb régiók: 

Rovatok