Index Vakbarát Hírportál

Oroszország nem dob ránk atomot

2014. szeptember 5., péntek 21:10

Az új orosz katonai doktrína nem helyez kilátásba esetleges megelőző atomcsapást, szükség esetén csak válaszcsapást irányoz elő, mondta pénteken Jurij Balujevszkij volt orosz vezérkari főnök a RIA Novosztyi hírportálnak az MTI szerint.

Szerinte valójában nincs is szó "új doktrínáról", csak arról, hogy az utoljára 2010-ben elfogadott, most érvényben lévőt módosítsák. Sem a jelenlegi, sem pedig a majdani módosított változatban nem szerepel a megelőző atomcsapás lehetősége. Sőt, utalt a doktrínát leíró dokumentum 22. cikkére, amely kimondja: nincs kilátásban a megelőző csapás eshetősége. Az atomfegyver használata kizárólag válaszcsapásként jöhet szóba - tette hozzá Balujevszkij.

A volt vezérkari főnök - aki korábban a védelmi miniszter első helyetteseként is dolgozott - jelenleg annak a különleges munkacsoportnak a tagja, amely az orosz biztonsági tanács keretében hivatott kidolgozni a módosításokat az utoljára négy évvel ezelőtt korszerűsített katonai doktrínához.

Az orosz biztonsági tanács már korábban bejelentette szándékát, hogy az ország katonai doktrínáját ez év végéig az új viszonyokhoz igazítja, figyelembe véve az újfajta fenyegetéseket. Ezek közé sorolja a NATO terjeszkedését, az amerikai rakétaelhárító rendszer kiépítését, valamint az ukrajnai politikai válságot. A tervezett módosítások révén Oroszország szavatolni akarja technológiai függetlenségét a fegyverek, a számítógépes technika és más katonai felszerelések gyártásának a területén.

Rovatok