Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indul a fergusoni rendőrség ellen

2014. szeptember 5., péntek 00:45

 Szövetségi vizsgálatot indít az amerikai kormány a Missouri állambeli Ferguson rendőrsége ellen, miután egyik tagja lelőtt egy 18 éves fekete fiút augusztus elején.

A fegyvertelen  Michael Brown halála miatt hetekig tartó zavargások törtek ki, a nemzeti gárdát is be kellett vetni St. Louis 60 százalékban feketék lakta elővárosában, ahol a feszültséget az is fokozta, hogy a rendőrség 90 százalékban fehérekből állt – írta a BBC.

A vizsgálat nem a fiú halálának ügyében vizsgálódik, azt az FBI végzi. Egyelőre még mindig nem dőlt el, hogy lesz-e vádemelés a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen.

A csütörtökön Eric Holder igazságügyi miniszter által bejelentett vizsgálat a fergusoni rendőrség általános működésére vonatkozik. Azt próbálják kideríteni, hogy gyakorlat volt-e a rendőrségen a diszkrimináció és a túlzott erőszak alkalmazása.

Beszámolók szerint ugyanis korábban is rendkívül agresszívan léptek fel a rendőrök. Brownt például az úton való szabálytalan átkelésért állította meg egyikük és lőtte le, támadástól tartva. Szemtanúk szerint azonban a fiatalember felemelte a kezét viselkedése nem adott okot arra, hogy a rendőr több lövést is leadjon rá. A fiú halála a helyiek szerint a rendőri brutalitás bizonyítéka.

Holder szerint a rendőrség iránti bizalmatlanságról valóban hallani Fergusonban. A város rendőrfőnöke szerint diszkriminatív gyakorlatot a rendőrség intézményesen nem folytat, de ha valaki akaratlanul mégis így tett volna a rendőrök közül, akkor annak ki kell derülnie.

Az amerikai igazságügyi tárca Holder vezetése alatt az elmúlt öt évben kétszer annyi alkalommal indított vizsgálatot helyi rendőrséggel szemben diszkriminációs gyakorlat gyanújával, mint 2004 és 2009 között. Ez több mint húsz települést érintett, ebből jelenleg 13 vizsgálat van folyamatban. A szövetségi vizsgálatokra egy 1994-es törvény ad lehetőséget a helyi rendőrségekkel szemben.

Rovatok