Index Vakbarát Hírportál

A tévében ismerte fel szíriai fogvatartóját

2014. szeptember 6., szombat 15:57

A brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett merénylet gyanúsítottját, Mehdi Nemmouche-t saját fogvatartójaként azonosította egy tavaly Szíriában túszul ejtett, azóta kiszabadult francia újságíró. Nicolas Hénin, a Le Point című politikai hetilap munkatársa a Mehdi Nemmouche-ról előállítása utáni tévéfelvételeken azonnal felismerte volt fogvatartóját: ő volt az, aki túszokra vigyázott Szíriában.

Az újságíró részletesen beszámolt Nemmouche brutalitásáról, aki 2013 júliusa és decembere között őrizte és rendszeresen kínozta Aleppo börtönné átalakított kórházában a foglyokat, akik köztük nyugati túszok is voltak.

„Amikor Nemmouche nem énekelt, kínzott. Egy kisebb, franciákból álló csoporthoz tartozott, akik a szomszédos cellákban őrzött, mintegy ötven szíriai foglyot rendszeresen terrorizálták. Esténként kezdődtek az ütlegelések abban a szobában, ahol engem is kihallgattak. A kínzás egész éjjel folytatódott a hajnali imáig” — állította a volt francia túsz.

A férfi személyazonosságának elvileg titokban kellett volna maradnia az Iszlám Állam által Szíriában fogtartott nyugati túszok életének védelmében, de a Le Monde reggel nyilvánosságra hozta az értesülést.

A francia-algériai kettős állampolgárságú, 29 éves Mehdi Nemmouche-t május 30-án tartóztatták le egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamból érkező buszról. Az előállításkor találtak nála egy Kalasnyikov gépfegyvert és egy töltött revolvert. Ilyen fegyvereket használt a tettes abban a májusi brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója. A nyomozók a gyanúsított csomagjában egy fényképezőgépben egy negyven másodperces videofelvételt is találtak, amelyben egy hang magára vállalja a merényletet.

A merénylő az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben. Szabadulása után három héttel, 2013 elején utazott Szíriába, ahonnan március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok ki is hallgatták, majd elengedték. A férfit letartóztatása után Franciaország kiadta Belgiumnak, ahol vád alá helyezték és jelenleg előzetes letartóztatásban van — írja az MTI.

Rovatok