Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: Mindkét fél háborús bűncselekményeket követett el Ukrajnában

2014. szeptember 7., vasárnap 07:50

Az ukrán milíciákat és az oroszbarát szakadárokat egyaránt háborús bűncselekményekért terheli felelősség, ez áll a világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International új helyzetértékelésében. Az MTI összefoglalója szerint az AI azt állapította meg, hogy az ukrajnai konfliktusban mindkét fél teljes közönyt tanúsít a polgári lakosság élete iránt, és durván megsérti a nemzetközi jog előírta kötelezettségeket.

Az Amnesty International helyszíni tényfeltáró csoportjai által összegyűjtött civil beszámolók szerint az ukrán erők válogatás nélkül lőtték a lakónegyedeket, az oroszbarát szakadárok pedig embereket raboltak el, kínoztak és öltek meg. A vasárnap kiadott jelentésben szerepel például szlovjanszki lakosok beszámolója arról, hogyan raboltak el szeparatista fegyveresek egy helyi lelkészt két fiával és egyházközösségének két másik tagjával együtt, hogyan követeltek 50 ezer dollár váltságdíjat értük, és végül hogyan gyilkolták meg mindannyiukat, mire a helyieknek sikerült összegyűjteni a pénzt. Az Amnesty International hitelesnek minősített jelentéseket kapott arról is, hogy az ukrán reguláris erők mellett tevékenykedő önkéntes zászlóaljak szintén emberrablásokat követtek el.

A szervezet az ukrán hatóságokat a felelősök bíróság elé állítására szólítja fel. A hadsereg parancsnoki beosztású tisztjei és a civil egységek vezetői ellen is büntetőeljárást lehet indítani, ha tudtak, vagy tudniuk kellett volna ezekről a bűncselekményekről, de nem tettek semmit megakadályozásukra és a felelősök megbüntetésére, áll az AI vasárnapi felhívásában. A jelentés szerint Oroszországnak le kell állítania a szakadárokhoz folyamatosan érkező fegyverszállítmányokat.

Rovatok