Index Vakbarát Hírportál

Többségbe kerültek a függetlenségpárti skótok

2014. szeptember 7., vasárnap 08:05

A fejlemény vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint komoly aggodalommal tölti el a brit uralkodót is.

Most először készült olyan közvélemény-kutatás, amely a skót függetlenséget pártolók többségét jelzi, írja az MTI a YouGov közvélemény-kutató cég legújabb eredményéről. A kutatás a The Sunday Times című konzervatív brit vasárnapi lap megbízásából készült.

Amikor a bizonytalanokat és a szavazni nem akarókat kiszűrték, az jött ki, hogy 51 százaléknyian szavaznának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya. A függetlenségpártiak egyetlen hónap alatt 22 százalékpontnyi hátrányt dolgoztak le, augusztus 7-én még 61 százaléknyian ellenezték Skócia függetlenségét, és 39 százalék volt az elszakadás mellett.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától. A The Sunday Times udvari forrásai szerint a függetlenségpártiak előretörése nagyon aggasztja II. Erzsébet királynőt, annak ellenére is, hogy a skót kormány már jó ideje jelezte: szeretné, ha ő maradna Skócia alkotmányos államfője akkor is, ha kikiáltják a függetlenséget. A királynő, aki hivatalos semlesessége ellenére valójában uniópárti, állítólag most már napi rendszerességgel kér tájékoztatást a népszavazási kampány fejleményeiről.

Rovatok