Index Vakbarát Hírportál

Hülye bankok, ecetes krumpli: ezért van elegem a britekből

2014. szeptember 8., hétfő 00:05

Sok fura dolgot láttam az elmúlt 3 és fél évben, amit az Egyesült Királyságban töltöttem – kezdi sirámait egy Nagy-Britanniában élő lengyel IT-tanácsadó a Redditen, aki pontokba szedte, mi mindentől képed el, mióta kiköltözött. A britek imádják, az újságírók is azonnal lecsaptak a listára, a szerző csak annyit kért, név nélkül közöljék pontjait.

Imádok az Egyesült Királyságban élni, de ezeket a képtelen dolgokat nem érem fel ésszel. Lehet, hogy minden országban vannak hasonlók?

– tette fel a szónoki kérdést a hőbörgő lengyel, aki három és fél év után sem érti teljesen választott hazáját. Posztjában csak értetlenségét akarta világgá kürtölni michal77, de a téma azonnal sláger lett a Redditen, sőt, a görbe tükör megjárta a brit lapokat is.

Mindezt azért osztom meg, hogy hátha most megtudom, mi a franc folyik körülöttem. Van, ami pozitív, van, ami negatív – csak megfigyelések:

Önnek miből van elege?

Az Egyesült Királyságban él? Egyetért vagy mese habbal a lengyel zokszózápor? Tényleg csak a forróvizes palackkal szexelnek és bénán vágnak hajat a kimért britek? Önnek mi volt furcsa vagy kellemetlen? Miben más kint, mint az óhazában, mi a legjobb és a legrosszabb? Írja meg saját sztorijait, panaszait, kellemes és kellemetlen csalódásait a tema+brit@mail.index.hu címre!

Pozitívumból végül nem sokra futotta a posztban:

– írta michal77, újságíróknak nyilatkozva hozzátéve azt is, hogy

Szép ez az ország, a legtöbb ember kedves, udvarias és vidám, főleg a jellegzetes lengyel borúval összevetve. Nem tudom, honnan ered a különbség, talán öröklődő, vagy a kommunizmus hozadéka, de érezhetően más.

„A szárazföldi európaiaknak van nemi életük, az angolok csak forróvizes palackot visznek ágyba.”

Nem michal77 az első, aki görbe tükröt tart a britek elé. Legismertebb elődje történetesen a magyar származású Mikes György író, újságíró, és humorista, akinek leghíresebb könyve az Anglia papucsban, mely angol eredetiben (How to Be an Alien) azonnal világhírűvé tette a szerzőt. Az 1912-ben született Mikes 1938-ban a Reggel és a 8 Órai Ujság kiküldött tudósítója lett Angliában. Zsidó származása miatt maradt kint, 1946-ban állampolgárságot kapott.

1939-től a a BBC magyar osztályán tévériportokat készített. 1975-től haláláig rendszeresen szerepelt a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásaiban, 1987-ban halt meg Londonban. Sárközi Mátyás írását itt, Faludy Györgyét itt olvashatja róla, keretes írásunk címéről pedig annyit kell tudni, hogy

ebből az egy mondatból áll az Anglia papucsban Nemi élet című fejezete.

Rovatok