Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan kínozzák az embereket a mexikói katonák

2014. szeptember 9., kedd 20:14

Az elmúlt tíz évben a hatszorosára emelkedett a kínzások miatt benyújtott panaszok száma Mexikóban az Amnesty International jelentése szerint. A szervezet azt írja, hogy Mexikóban többek között az USA által fűtött drogellenes háború leágazásaként rengeteg embert kínoznak meg katonák.

Mexikóban ugyanis nem csak rendőrök, hanem néhány éve katonák is részt vesznek a drogellenes háborúban. A szervezet szerint ilyen módszereket alkalmaznak a katonák a letartóztatott embereken, annak ellenére, hogy a kínzást az országban tiltják a törvények:

A jelentés szerint a hatóságok nem nagyon foglalkoznak a jelentett esetekkel. 2010 óta összesen körülbelül hétezer embert kínoztak meg az országban, de összesen hét embert ítéltek el a kínzások miatt. Egy Mexikói emberi jogi aktivista szerint ehhez az kell, hogy a rendőrség, a katonaság és bürokraták összejátszása, orvosok segítsége és a bírák félrenézése szükséges, írja a Vice.

Amilcar Colónt, egy hondurasi férfi fejére az elmondása szerint egy műanyagzsákot húztak, így fojtogatták, bekötötték a szemét összeverték és egy olyan katonai bázison helyezték el, ahol a többi rab ordításait hallotta. Arra is kényszerítették, hogy meztelenül, a térdein állva sétáljon és megnyalja a többi rab csizmáját. A férfi nem volt bűnös, amikor letartóztatták, az USA-ba tartott, hogy munkát keressen és így tudja finanszírozni rákbeteg gyerekének a kezelését.

A letartóztatása után drogcsempészettel, szervezett bűnözéssel és katonai fegyverek birtoklásával vádolták meg. A házát is átkutatták.

Egy 16 órán keresztül tartó kínzás közben a férfi elmondása szerint elé tettek egy papírt, amit egy ügyész jelenlétében aláírt. Ez volt a vallomása.

A verések közben többször nevezték "átkozott négernek", a kínzás után egy pszichológus pedig visszautasította, hogy megvizsgálja, a "kulturális különbségekre" hivatkozva. Az Amnesty jelentése szerint mindez a férfi fekete bőrszíne miatt történt.

Stop Torture in Mexico

Az Amnesty szerint segíti a kínzások elfedését, hogy a társadalom hozzászokott ahhoz, hogy a hadsereg és a rendőrök megkínozzák a letartóztatott embereket. Egy felmérés szerint az emberek 64 százaléka fél tőle, hogy ha letartóztatják, meg fogják kínozni.

Rovatok