Index Vakbarát Hírportál

Fokozott készültség Amerikában 9/11 miatt

2014. szeptember 11., csütörtök 01:05

Az amerikai belbiztonsági minisztériumnak nincs tudomása konkrét terrorfenyegetésről, az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai a korábbi évekhez hasonlóan most is fokozott készültségben várják a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóját - írja az MTI. A 13. évfordulóval kapcsolatos biztonsági intézkedések részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az amerikai hatóságok tudatában vannak annak, hogy az iszlamista terrorszervezetek - amint azt a bengázi amerikai képviselet ellen két éve elkövetett támadás is bizonyította - szimbolikus és propagandisztikus jelentőséget tulajdonítanak szeptember 11-nek.

Amerikai biztonsági szakértők szerint a dzsihádista terrorcsoportok közül az Egyesült Államok területére nézve az Arab-félszigeten működő al-Kaida-szervezet jelenti a legnagyobb potenciális veszélyt. A többi szervezet elsősorban külföldön található amerikai célpontok megtámadására tehet kísérletet.

Iszlám Állam, Szíria, Szomália

Idén a Szíriában és az Irakban jelentős területeket uralma alá hajtó, magát Iszlám Államként (IÁ) tituláló szélsőséges csoport előretörése áll az aggodalmak középpontjában, különösen azután, hogy annak tagjai nemrég fejeztek le két amerikai újságírót. Az Egyesült Államok és más nyugati országokat különösen az nyugtalanítja, hogy az IÁ soraiban számos állampolgáruk harcol.

Jeh Johnson, a 13 évvel ezelőtt végrehajtott terrortámadások nyomán létrehozott belbiztonsági minisztérium vezetője egy szerdai washingtoni előadásában kijelentette, hogy a szíriai polgárháborúban az elmúlt három évben 12 ezer külföldi vett részt valamilyen formában, köztük több mint ezer európai és több mint száz amerikai.

Az IÁ mellett amerikai célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött az as-Sabáb szomáliai dzsihádista szervezet is, aminek vezérével nemrég amerikai dróncsapás végzett. A nyugati és arab titkosszolgálatoknál nyugtalanságot keltett az is, hogy a tripoli repülőtér elfoglalása nyomán utasszállító repülőgépek kerültek líbiai iszlamista milíciák kezére.

Költséges terrorelhárítás

A belbiztonsági minisztérium, aminek fő feladata a terrorelhárítás, ma 22 szolgálatot egyesítve 60 milliárd dolláros költségvetéssel és 240 ezer alkalmazottal működik. Miközben a Pentagon forgatókönyveket készített elő Barack Obama elnöknek a IÁ elleni katonai fellépéshez, a minisztérium újabb biztonsági óvintézkedéseket léptetett életbe.

Júliusban megszigorította a készültséget 25 külföldi repülőtéren, többnyire olyanokon, ahonnan közvetlen járatokat indítanak az Egyesült Államokba. A belbiztonsági minisztérium emellett együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) és a hírszerző szolgálatokkal a Szíriába utazott radikálisok azonosításában és nyomon követésében.

Rovatok