Index Vakbarát Hírportál

Törökország nem háborúzik az Iszlám Álammal

2014. szeptember 11., csütörtök 23:41

Törökország nem fog részt venni Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet ellen alakult, az Egyesült Államok vezette koalíció iraki és szíriai hadműveleteiben, írja az MTI török kormányzati forrásokra és az AFP francia hírügynökségre hivatkozva. Ugyanakkor valószínűleg logisztikai és segélyműveletek céljára a nemzetközi koalíció rendelkezésére bocsátja déli, incirliki légitámaszpontját.

Közben a török külügyminisztérium azt közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Ankarában tesz látogatást, hogy áttekintse a török vezetőkkel a regionális együttműködés kérdéseit.

Obama háborúja

Barack Obama amerikai elnök szerda este televíziós beszédben jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam erői ellen megkezdett iraki légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Komoly aggályok

Szíria és Oroszország szerint a damaszkuszi kormány jóváhagyása nélkül agressziónak minősülne az Iszlám Állam elleni amerikai beavatkozás Szíria területén, Irán pedig komoly aggályainak adott hangot a szélsőségesek legyőzésére irányuló, az Egyesült Államok vezette koalícióval kapcsolatosan.

Kerry csütörtökön a szaúd-arábiai Dzsidában tárgyalt, hogy megnyerjen tíz arab országot Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni hadműveletekhez. A tanácskozáson jelen voltak

  1. Egyiptom,
  2. Irak,
  3. Jordánia,
  4. Libanon
  5. és Törökország képviselői is.

A NATO-tag Törökországot korábban számos bírálat érte nyugati szövetségesei részéről, amiért fegyverekkel és katonai felszerelésekkel látta el a szíriai radikális lázadó csoportokat, köztük az Iszlám Államot a szíriai határhoz közeli török városokban. Bár Ankara ezt következetesen cáfolta, azt nem tagadta, hogy szerette volna meggyorsítani a lázadók által támadott Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimének bukását.

Törökországot azonban jelenleg leginkább a dzsihadisták által június elején az észak-iraki Moszulban túszul ejtett 46 állampolgárának sorsa aggasztja.

Rovatok