Index Vakbarát Hírportál

Willie-nek beadták a méreginjekciót, és szép csendben meghalt

2014. szeptember 11., csütörtök 09:20 | aznap frissítve

Amikor a halálos adag pentobarbitalt a vénájába fecskendezték, becsukta a szemét. Nyugodtan lélegzett. Egy idő után már nem mozdult. 22 perccel az injekció beadása után halottnak nyilvánították - így számolt be az AP a 45 éves Willie Trottie szeptember 9-én végrehajtott texasi kivégzéséről.

A kétszeres gyilkosságért elítélt férfi kivégzése azért kapott a szokásosnál nagyobb figyelmet, mert a méreginjekcióval végrehajtott kivégzéseknél az utóbbi időben több hiba is történt az Egyesült Államokban. A szabály szerint a kivégzésnél 10 percen belül be kell következnie a halálnak, ehhez képest júliusban csak két órával az injekció beadása után halt meg egy arizonai halálraítélt. Ügyvédje menet közben a kivégzés leállítását követelte, mert védence rohamokat kapott és több mint egy óráig zihálva lélegzett. Januárban az injekció beadása után még 26 percen át élt egy ohiói elítélt, áprilisban pedig Oklahomában hiába állították le a kivégzést a hosszú haláltusa miatt, a halálraítélt szívrohamot kapott, miután a halálos méreg beadásakor szétrepedt a vénája.

Az eset után vita indult. Egy republikánus politikus például azt a kézenfekvő megoldást javasolta , hogy állítsák vissza a golyó általi halált, az ugyanis a legbiztosabb és a legkevésbé fájdalmas módja a kivégzésnek.

A kivégzésekhez általában erős fájdalomcsillapítókból, műtét előtt használt nyugtatókból készített mixet használnak. Az összetevők beszerzése egyre nehezebb, mert több gyártó etikai okokból leállította a szállítást, miután megtudta, hogy az anyagokat kivégzéshez használják. Emiatt a kivégzést végrehajtó amerikai államok olyan, nem halálos összetevőket vásárolnak, amelyek együtt beadva válnak halálossá. A koktélokba újabb és újabb anyagok kerülnek, amelyek hatását nem mindig tudják tesztelni. A most Texasban beadott pentobarbitalt elsősorban az állatorvosok használják, a humán gyógyászatban csak ritka esetekben alkalmazzák.

A most kivégzett Willie Truttie kivégzése előtt azt mondta: a haláltól nem fél, csak a méreginjekció hatásától, amit szerinte rajtuk kísérleteznek ki.

Willie Trottie1993. május 3-án volt élettársát és a sógorát ölte meg. Az ő verziója szerint nem akart rosszat, de úgy látta, hogy sógora rátámad, ezért tüzelt rá, feleségét pedig a dulakodásban véletlenül találta el. Az ügyészség verziója egészen másképpen hangzik. Trottie szabályosan betört volt élettársához, aki három hónappal azelőtt költözött el tőle. Feleségét hat lövéssel ölte meg, sógorát hátulról lőtte fejbe, és több lövéssel megsebesítette élettársa nővéreit és anyját is.

Rovatok