Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban megduplázódott az antiszemita tettek száma

2014. szeptember 12., péntek 06:19 | aznap frissítve

Franciaországban gyakorlatilag megduplázódott - 91 százalékkal nőtt - az antiszemita tettek és fenyegetések száma az év első hét hónapja alatt - közölte a zsidó intézményeket képviselő tanács (Crif) csütörtökön.

Január elseje és július 31-e között 527 antiszemita tettet vagy fenyegetést jegyeztek föl, a tavalyi 276-tal szemben ugyanebben az időszakban. Az adatok a belügyminisztériumtól származnak, de a Crif hozta nyilvánosságra őket. A források szerint a legnagyobb növekedés (126 százalék) a támadások vagy támadási kísérletek és vandalizmus területén volt, míg a fenyegetések - szavak, gesztusok, gyalázkodó írások, levelek és falfirkák formájában - 79 százalékkal gyakoriabbak.

Még nyugtalanítóbb, hogy az erőszak új formái jelentek meg: szervezett bandák támadásai, a zsinagógák elleni, előre kitervelt agresszió, zsidó boltok feldúlása és végül a terrortámadások.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség; létszámát 5-600 ezerre teszik. Az Izraelbe kivándorlók száma az idén a becslések szerint öt és fél ezer lesz, amivel Franciaország a világon most először az első helyre kerül.

Rovatok