Index Vakbarát Hírportál

Egyiptommal az Iszlám Állam ellen

2014. szeptember 13., szombat 18:27

Egyiptomnak kulcsszerepe lehet az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni harcban – idézi az MTI John Kerry amerikai külügyminisztert. Kerry egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt Egyiptom vallási és kulturális jelentőségét a szunnita világban; Kerry szerint részben ez az oka, hogy Kairó segítséget nyújthat az Iszlám Állam által terjesztett hamis iszlámkép leküzdésében.

Egyiptom már régebben is támogatta a térségbeli terror elleni nemzetközi összefogást, de még nem világos, hogy ebben milyen szerepet vállalna. Sukri arról beszélt, hogy a régió más részein - például Egyiptomban - tevékeny iszlamista milíciák osztják az Iszlám Állam radikális világképét. Szerinte a most alakuló nemzetközi terrorellenes frontnak célba kell vennie az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten egyre erősödő egyéb iszlamista félkatonai szervezeteket is.

A fegyverek, azok hol vannak?

Az iszlamista egyiptomi elnök, Mohamed Murszi tavaly júliusi elmozdítása óta fokozódott a különböző szélsőséges csoportok tevékenysége Egyiptomban. A helyzetet súlyosbította, hogy a politikai és belbiztonsági káoszban őrlődő szomszédos Líbiából jószerivel zavartalanul jutnak át a fegyverek és a fegyveresek.

Sukri szívesen látná, ha Washington ezt elismerve feloldaná a Kairónak szánt amerikai katonai támogatás befagyasztását. A támogatást az USA az első demokratikus úton választott egyiptomi elnök, Murszi megbuktatása utáni összecsapások óta tartja vissza. Egyebek mellett tíz Apache típusú harci helikopter késik lassan egy éve, annak ellenére, hogy Kerry legutóbb egy hónapja ígérte azok leszállítását. 

A törökök még kivárnak

Kerry Kairóba Törökországból érkezett, ahol a kormány támogatását kérte a IÁ elleni hadjáratban. Ankara egyelőre nem engedi, hogy a katonai akció alatt törökországi repülőterekről indítsanak támadásokat a dzsihádisták állásai ellen. Az amerikai légierő augusztus eleje óta mintegy 150 célpont ellen intézett légicsapásokat Irakon belül, most azonban a hadműveleteket ki akarják terjeszteni szíriai területekre is.

Rovatok