Index Vakbarát Hírportál

Hazaáruló vagy, ha az ukránokon segítesz

2014. szeptember 13., szombat 07:35

Nekiment a hatalom Andrej Makarevicsnek, a Masina Vremenni (Időgép) rockegyüttes frontemberének. Makarevics a vezetés ellenszenvét a hatalom éles kritizálásával, és Ukrajna nyílt támogatásával vívta ki.

Makarevics és a hatalom ellentéte már 2012-ben kezdődött, de csak most, az ukrán ellenőrzés alatt álló Szvjatogirszkben adott koncertje után mérgesedett el a helyzet. A 61 éves rocker  jótékonysági céllal látogatott el Kelet-Ukrajnába, hogy pénzt gyűjtsön és segélyeket adjon át a menekült ukrán gyerekeknek, valamint, hogy ezzel hívja az orosz közvélemény figyelmét az ott folyó borzalmakra.

Makarjevics meglátogatta az ukrán ellenőrzés alatt álló Szlovjanszkot és Szemenyivkát is. Mindez kicsapta a biztosítékot az orosz vezetésnél, és azóta hazaárulózzák, valamint azzal vádolják, hogy

már régóta összejátszik a fasisztákkal.

Azt is javasolták, hogy fosszák meg kulturális és állami kitüntetéseitől abban az esetben, ha nem hagy fel nézeteivel.

Ki az az Andrej Makarevics?

Makarjevics, belarusz születésű zenész, a Masina Vremenyi (Időgép) kultikus zenekar frontembere. Az együttest 1969-ben alapította, amely a klasszikus rockot, a bluest és az orosz folkot vegyíti. Ez az egyik legrégebbi orosz rock együttes, amely még mindig aktív. A számaikat milliók ismerik, és Makarevics szóló albumai is nagy sikernek örvendenek. A Masina Vremenyi lényegében a magyar Omega orosz megfelelője. Népszerűségük töretlen, bár a mostani botrányok kissé befolyásolják az együttes megítélését. Az egyik népszerű dalukat, az "Isten elhagyta a világot" itt lehet meghallgatni. 

Nem sokkal később az orosz állami televízió "A Junta 13 barátja" címmel dokumentumfilmet mutatott be az ukrán eseményekről, amelyben Makarevicset fasiszta árulóként mutatták be.  

Bármennyire is jó ügyet szolgál Makarevics tevékenysége, az uralkodó orosz politikai nézetekkel összeegyeztethetetlen. A legendás zenész hírnevének befeketítésére tett erőfeszítések már tartanak egy ideje. Jó példa erre a május 6-i eset, amikor Moszkva belvárosában több orosz ellenzéki politikust és művészt ábrázoló óriásposzter jelent meg. 

Tény, hogy olykor polgárpukkasztó tud lenni, különösképpen az új számával, aminek már a címe is sokatmondó: "Az országomnak elment az esze". Persze vannak még hasonló, szatirikus dalai, mint a "Putyin és a halász" vagy a "Történet a törvényhozókról" című rövid dalai. 

Tevékenységének céljait és motivációját annyival foglalta össze, hogy

a háború alapvetően bűn, és ha ennek a bűnnek gyermekek esnek áldozatául, el kell felejteni a politikát, és minden normális embert be kell bevonni. Mert hogy ezt meg kell állítani.

A támadások ellenére a zenész kitart álláspontja mellett, és továbbra is keresi a módját annak,  hogyan tudna az ukrán válság áldozatainak segíteni, na meg borsot törni a hatalom orra alá.

Szeptember 7-én este jótékonysági koncertet adott Moszkvában, a donbasszi menekült gyermekek megsegítésére. A "Doktor Liza" alapítvány által szervezett jótékonysági gyűjtés és az azt megkoronázó vasárnapi esti koncert végére máfélmillió rubel (kb. 10 millió forint) gyűlt össze. A rendezvényen több százan jelentek meg, hogy jelenlétükkel támogassák Makarevicset és hangot adjanak a vérontás ellenzésének.

Kasszandra lett a rockerből

Makarevics és a Kreml viszonya korábban szinte felhőtlen volt. A zenész például 2008-ban kiállt Dmitrij Medvegyev megválasztása után a Vörös téren tartott koncertre, ahol az új elnök és az őt hatalomba segítő – majd 2012-ben ismét helyébe lépő – Vlagyimir Putyin is a színpadra vonult.

„Én tényleg támogatom Putyint és Medvegyevet”

közölte egy interjúban a művész, aki szerint nevetséges dolog kétségbe vonni az elnökválasztás eredményét. „Egy-két százalékot lehet csalni, de harmincat biztosan nem.” „Elég öreg vagyok, tudom milyenek voltak a 70-es évek, úgyhogy van mivel összevetnem, nem tartok attól, hogy a szovjet idők visszatérnének” – mondta válaszul a sajtó állami megregulázását firtató kérdésre. „Ha azok az idők lennének, akkor most nem beszélgetnénk, vagy ha mégis, akkor utána értem jönnének” – érvelt a létező orosz demokrácia mellett Makarevics, aki szerint a szovjet éra visszatérésével nem a Kreml fenyeget. „A társadalom nagy részében sokkal inkább ott van a szovjet szellem, mint Medvegyevben vagy Putyinban. Hogy ezzel mit lehetne tenni, azt sajnos nem tudom.”

Négy évvel később, Putyin újraválasztása után már sokkal borúlátóbban írt a politikai helyzetről és benne arról, hogy az elnök minden ellenzékit a nép ellenségének akar kikiáltani.

„Holnap majd azt mondják, hogy a Masina Vremenyi a CIA megbízásából énekelt, hogy szétessen a Szovjetunió, holnapután meg falhoz állítanak”

– írta blogjában az Echo Moszkvin.

„Putyinnak azt kellene mondania: mindannyian egy országban élünk, és mind egyet akarunk, hogy ez az ország jobban éljen. Félek, nem mondja, mert az ellenségre mindig szükség van. Külsőkre és belsőkre, hogy legyen kire kenni a kudarcokat.”

Rovatok